EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спечелени 10 млн. лв. за Хасково под въпрос

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спечелени 10 млн. лв. за Хасково под въпрос

mail12:18 | 29.06.2010прегледи 1801 коментарикоментари 0


Ако до 2 месеца не започне практическото изпълнение на проекта за благоустрояване  на града за 10 милиона лева, Хасково ще изгуби парите. Това заяви кметът Георги Иванов, цитиран от електронното издание Haskovo.info. Явно има личности, които искат нищо да не се случи, защото желанието им е да седнат на кметското място, заяви преди ден градоначалникът.
Проектът "Подобряване на парковата среда и пешеходни зони за достъпна архитектурна среда в Хасково", спечелен от общината, е на стойност 9.722 млн. лева и ще бъде осъществен с финансовата подкрепа на оперативната програма "Регионално развитие", приоритетна ос "Устойчиво и интегрирано градско развитие". Договорът е за срок от 24 месеца и започна да тече от датата на подписването му на 21 октомври 2009 г.
В търга по проекта се явиха двама кандидати - софийският консорциум "ТИПС-А" и Гражданско дружество "Хасково 2010". Първите бяха отстранени от комисията, а местните фирми вече са определени за изпълнител. По-късно софийската фирма е поискала прокуратурата и ДАНС да разследват търга.
По думите на заместник - кмета Нели Станева причините за отстраняване на "ТИПС-А" от обществената поръчка по проекта са, че софийският консорциум не е представил всички необходими документи, а сред представените има такива, които не отговарят на изискванията. В папката на консорциума има неподписани документи и празни бланки. Освен това извън плика с ценовата оферта, който не е отварян, има проектодоговор, което е нарушение.
Цялата им документация е безразборен хаос, допълни Станева. Тя показа офертите на двамата кандидати по обществената поръчка. Документацията на софийския консорциум е в една папка, а на спечелилото хасковско дружество - цял кашон.
С реализацията на проекта е планирано да бъдат възстановени  ключови зони за обществен отдих, уточняват от stroitelstvo.info. Това е първият голям проект, изпълняван от община Хасково с финансиране от ЕС.

 

Проектът включва изпълнение на девет обекта:

 

- Реконструкция, модернизация и преустройство на парк "Градска градина"
- Инфраструктура и благоустрояване на парковата среда около монумент "Света Богородица"
- Преустройство и реконструкция на централния фонтан
- Ремонт на тротоарни настилки и осигуряване на достъпна среда по бул. "Раковски" и бул. "Съединение"
- Благоустрояване на озеленена площ източно от ул. "Днепър"
- Благоустрояване на озеленена площ северно от ул. "Гоце Делчев"
- Благоустрояване на междублокови пространства - кв. 201 и кв. 205
- Велоалеи и площадки с кътове за отдих в лесопарк "Кенана"
- Реконструкция и обновяване на 30 детски площадки



 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg