EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спецоперация заради фонд „Доверие” /Видео/

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спецоперация заради фонд „Доверие” /Видео/

mail09:45 | 02.08.2013прегледи 2417 коментарикоментари 0


Пресякохме подготовка за нанасяне на телесна повреда, придружена с грабеж на лек автомобил и финансови средства по отношение на две лица, които са свързани с така наречената сделка за закупуване на пенсионен фонд „Доверие”. Става дума за бивш директор на "Информационно обслужване" АД и за физическо лице, което има участие в юридическо лице, свързано със съответната сделка. Това заяви главният секретар на МВР главен комисар Светлозар Лазаров на съвместна пресконференция между МВР и Прокуратурата в Съдебната палата, съобщи пресцентърът на МВР. Неутрализирахме извършването на тези тежки криминални престъпления, тъй като самото им реализиране можеше да предизвика необратим ефект, заяви главен комисар Лазаров. Според разследващите нарочените за побой са бивш шеф на "Информационно обслужване" АД, както и служител на фирма, която също е имала участие в сделката. От държавното обвинение отказаха да съобщят имената на застрашените с аргумента, че те са свидетели. Не се знае и какви са били задачите им относно подготовката и реализацията на сделката. Според неофициална информация на "Сега" двамата са работили от страната на купувачите.

На пресконференцията бяха дадени подробности за разбита организирана въоръжена престъпна група от 15 души, съпричастна към извършването на убийства, грабежи, телесни повреди и др. на територията на страната. Анализът показа, че при извършвани грабежи от групата има смъртни случаи, заяви главният секретар на МВР. Групата е арестувана в сряда сутринта, но заради заплахата над свързаните с фонд "Доверие" един е заловен ден по-рано. Според зам. главният прокурор Борислав Сарафов разследващите разполагат с неопровержими доказателства за поръчката. По думите му лидерите на групата са поели ангажимент да им счупят краката. Той обаче не съобщи какъв е бил търсеният ефект от побоя. "Това е предмет на други проверки, към момента няма да се задълбочаваме повече в тази информация", каза той, а Лазаров коментира, че на тези въпроси може би трябва да отговорят други хора, визирайки поръчителите.

"Доверие" е най-голямата частна пенсионноосигурителна компания (ПОК) в България. В нея са спестяванията за допълнителна пенсия на 1.25 милиона българи, като сумата по техните партиди е над 1.7 млрд. лева, посочва в. „Сега”.

EconomyNews.bg припомня, че мажоритарният собственик на "Доверие" Vienna Insurance Group /VIG/, който притежава 92.58% от фонда, преговаряше за продажбата на дела си. През април австрийският вестник "Der Standart коментира:" За сделката се състезават двама от най-големите бизнесмени в страната - банкерът Цветан Василев и производителят на лекарства Огнян Донев. Продажната цена на 92% дял на австрийската компания ще бъде между 120 и 150 млн. евро". VIG обяви на 16 юли, че преговорите за продажба на акциите са приключили и че предпочетеният кандидат-купувач е "Юнайтед кепитъл". "Юнайтед кепитъл" e регистриран през 2007 г. във Великобритания и няма данни да е развивал дейност. Акционери са офшорна компания, фондация и българското дружество "Риджънт кeпитъл" с управител Румен Нанов, бивш шеф на фалиралата през 1995 г. Агробизнесбанк. Нанов е дребен акционер в "Риджънт кепитъл", но представлява друг голям акционер - Posh Enterprises, регистрирано на Сейшелите. Управляващи на "Юнайтед кепитъл" доскоро са били Камелия Здравкова и австриецът Гюнтер Рор. Според австрийския търговски регистър Рор е съдружник с руснака Сергей Мастюгин, който влиза в надзорния съвет на руската банка Инвестбанк, а според в. "Капитал" вероятно ще осигури поне отчасти финансиране за сделката. Паралелно министри и депутати призоваха Комисията за финансов надзор да не дават одобрение на сделката поради неясноти около кандидат-купувача.

Снимките и видеото от операцията са на пресцентъра на МВР.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg