EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Специална компания поема инфраструктурата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Специална компания поема инфраструктурата

mail15:10 | 28.01.2011прегледи 1402 коментарикоментари 0


Вече са в ход законовите инициативи за създаването на държавното предприятие "Национални стратегически инфраструктурни проекти" и се предвижда то да е напълно работещо към юли 2011 година. Това каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев по време на парламентарния контрол. Той допълни, че новото държавно предприятие няма да изземва функциите на агенцията "Пътна инфраструктура" и ще се ангажира с магистралите "Струма", "Хемус" и "Черно море".
Министърът отговаря на въпрос на депутатите от левицата Сергей Станишев и Димчо Михалевски, които изразиха съмнение за капацитета на агенция "Пътна инфраструктура" /АПИ/ да се справи със строителството по планираните проекти. Министърът заяви, че е необходима още работа, за да бъде засилен мениджмънтът и капацитетът в АПИ. Той обаче отчете, че има голям напредък в работата на АПИ за последната година и половина.
Вече имаме регистри и архиви, каквито преди не съществуваха, каза Плевнелиев. Оптимизиран е и съставът на ведомството - с 600 служители по-малко. То е минало под крилото на МРРБ, където са всички механизми, за да може агенцията да работи бързо.Вече са формулирани ясни правила в АПИ, каза министърът и допълни, че първото от тях е да не се прави първа копка без проектът да е одобрен и да има строително разрешение.За преглед и становище по инициативата ДЖАСПЪРС вече са дадени варианти на апликационни форми на няколко ключови инфраструктурни проекта - за участък от АМ "Марица", за Софийски околовръстен път-Гара Яна, за Кърджали-Подкова и за Шумен-Ботевград, каза Плевнелиев.
До юли 2011 година искаме да предадем за одобрения на ЕК апликационната форма за магистрала "Марица", а управляващият орган да се заеме с нея през май, каза министърът. За одобрение от комисията апликационната форма на магистрала "Струма" ще бъде предадена през август 2011 година, а на СОП-гара Яна и на Кърджали-Подкова - през май 2011 година. Вече е разписан актуализираният график за работата на ДЖАСПЪРС, на управляващия орган и на ЕК за одобрение по оперативната програма "Транспорт".


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4159