EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спец от CFA откри търговията на БФБ

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спец от CFA откри търговията на БФБ

mail11:25 | 29.05.2012прегледи 809 коментарикоментари 0


Данаил Алеков
Глобалната асоциация на професионалистите в областта на инвестирането - CFA Institute, отбеляза своята 50-годишнина от създаването на програмата. Събитието беше съпроводено с церемония по откриването на търговската сесия на БФБ-София, а подобни церемонии се провеждат в още 18 финансови центъра по цял свят. Другите борси, които подкрепиха инициативата на CFA се намират в Аман, Амстердам, Брюксел, Букурещ, Будапеща, Хонг Конг, Кувеит, Лондон, Мексико сити, Наироби, Дубай, Ню Йорк, Нова Зеландия, Париж, Прага, Сингапур, Тайланд, о-в Мавриций и Торонто
Няма тенденция тези церемонии да се отразяват на търговията на борсите, но от БФБ и CFA изразиха надежда, че заедно със слънчевото време това ще засили търговията през днешния ден.
По повод провеждането на церемониите, президентът на CFA Institute Джон Роджърс заяви: “Няма по-добър начин да отпразнуваме успеха и международното значение на CFA програмата от това мащабно глобално събитие. От времето на онзи първи изпит CFA програмата нарасна неимоверно. Оттогава досега финансовата индустрия посрещна много предизвикателства и аз се гордея с въздействието, което CFA Institute продължава да оказва в сферите на етиката, образованието и вещината в професията.”
В същото време, от института за финансови анализатори CFA отчетоха изключително добри резултати от работата си у нас. „България е на водещо място по сертифицирани финансови аналитици на глава от населението в световен мащаб”, обяви Георги Български от БФБ-София. Според председателя на Българска CFA Асоциация Калин Методиев, това е резултат от съвместната работа между CFA и БФБ. В България има 187 члена на асоциацията, а всяка година над 150 души полагат изпит за преминаване на едно от трите нива за придобиване на сертификата. В световен мащаб, CFA обединява над 100 хил. сертифицирани финансови анализатори в 139 държави и територии. От института отчитат сериозен интерес от съседни държави като Сърбия и Македония, където все още няма местна асоциация към CFA.
В държави като Великобритания, CFA сертификатът се признава като магистърска степен, защото на практика едно 3-годишно обучение и придобиване на сертификат дава много по-сериозна подготовка от някои университети. Георги Български изрази надежда, че в бъдеще тежестта на CFA сертификатът у нас ще става все по-голяма. Според него, основният проблем в момента е свързан с факта, че в повечето институции се изисква единствено магистърска степен на обучение, а реалните познания остават на заден план. Този проблем може да се реши единствено от Националния център за академично признаване към МОМН, но до този момент няма реални действия в тази насока. „Акредитацията е не само символ на отлична подготовка, високи етични и професионални стандарти, а и на потенциал за развитие в областта на финансите и в частност капиталовите пазари.”, завърши Български.
 


Тагове: БФБ, сесия
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1048