EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спестяване на енергия: мерките на ЕС + видео

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спестяване на енергия: мерките на ЕС + видео

mail09:20 | 21.12.2022прегледи 1465 коментарикоментари 0


Енергийната ефективност означава да използваме по-малко енергия, за да получим същия краен резултат. Тя прави възможно спестяването на енергия и намаляването на емисиите от електроцентралите.

Европейският съюз преразглежда законодателството си за енергийната ефективност, за да го обвърже по-тясно с постигането на климатичните цели, поставени в Зеления пакт. Промените следва също така да намалят енергийната зависимост на ЕС от внос на изкопаеми горива и особено от Русия.

В същото време ЕС развива производството на енергия от възобновяеми източници, което преследва подобни цели.

Прочетете повече за предприетите от ЕС стъпки за намаляване на емисиите на парникови газове.

Нови цели за енергийна ефективност


През 2018 г. Европейският съюз договори цел за енергийна ефективност към 2030 г., която предвижда намаление с поне 32,5% на потребяваната енергия спрямо прогнозите от 2007 г. за потреблението към 2030 г.

Новата цел, която Парламентът подкрепи през септември 2022 г., е за намаление с поне 40% на крайното енергийно потребление и с 42,5% на първичното енергийно потребление.

Крайното потребление отчита енергията, консумирана от крайни потребители (като домакинствата), а първичното потребление обхваща всички нужди в дадена страна (включително енергията, която се използва за производство на електричество).

Намаляване на енергийното потребление на сградите

Една от важните области, в които могат да се реализират икономии на енергия, е отоплението и охлаждането на сгради. Около 40% от потребяваната енергия в ЕС се използва за тази цел, но около три четвърти от сградите в ЕС се смятат за енергийно неефективни.

Парламентът прие правила за енергийната ефективност на сградите през април 2018 г., които налагат на страните в ЕС да подготвят дългосрочни стратегии за подкрепа на реновирането на жилищни и нежилищни сгради. Целта е до 2050 г. сградите в ЕС да не се нуждаят от почти никаква енергия от външни източници.

Директива за енергийната ефективност: „Трябва да сме по-амбициозни“ 

Енергийни характеристики на сградите

Дългосрочните планове за реновиране на сградния фонд са в основата и на предложени изменения на директивата за енергийните характеристики на сградите.

До 2050 г. сградите следва да генерират нулеви емисии. За тази цел се поставя изискването всички нови сгради в ЕС от 2030 г. да не генерират емисии, а за всички нови обществени сгради това изискване ще важи от 2027 г.

Слънчева енергия в сградите

Измененията в правилата за енергийните характеристики на сградите ще задължат страните да направят така, че новите сгради да имат инсталирани слънчеви панели. Това изискване ще бъде въведено поетапно между края на 2026 г. и края на 2029 г. за всички нови обществени и търговски сгради с разгъната застроена площ над 250 кв. м., всички съществуващи обществени и търговски сгради и всички нови жилищни сгради.

През декември 2022 г. Парламентът гласува да бъдат задължени страните в ЕС да предоставят разрешение за инсталиране на слънчеви панели върху сгради в рамките на месец, а за малки инсталации до 50 kW да бъде достатъчна проста процедура за уведомление.

Инсталирането на слънчево оборудване ще бъде освободено от изискването за извършване на оценка на въздействието върху околната среда. Срокът на издаване на разрешение за инсталиране на термопомпи ще трябва да бъде един месец.

Финансиране на мерки за намаляване на енергийната зависимост

През декември 2022 г. Парламентът и Съветът постигнаха предварително споразумение по правила за включването на мерки за спестяване на енергия и диверсифициране на доставките в националните планове за възстановяване.

Целта е да се намали зависимостта от вноса на изкопаеми горива от Русия и да се подкрепи преходът по-екологосъобразна икономика. Правилата също така ще насърчат сътрудничеството по трансгранични енергийни проекти и ще осигурят подкрепа за енергийно уязвими домакинства и малки предприятия.

Енергийна ефективност на домашните уреди

През 2017 г. Парламентът опрости етикетите за енергийна ефективност на домашни уреди като лампи, телевизори и прахосмукачки, за да направи по-лесно за потребителите да сравняват какви енергийни разходи биха изисквали


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg