EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спекулата - основа на поскъпването

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спекулата - основа на поскъпването

mail11:08 | 08.02.2023прегледи 671 коментарикоментари 0


Всяко едно завишение на цените на стоките, което не може да бъде разумно обяснено и за което не може да се докаже, че е следствие на пазарни процеси, да бъде санкционирано като нелоялна търговска практика. За такава промяна в законодателството настояват от Комисията за защита на потребителите. Предложението е взаимствано от Хърватия, където вече работи като част от мерките срещу спекулата след приемането на еврото.

В "Денят започва" на БНТ председателят на Комисията за защита на потребителите Стоил Алипиев коментира мерките, които обмисля правителството срещу скока на цените.

"Цени, които са повишени в следствие на нормални икономически процеси, не могат да бъдат контролирани нито от комисията, нито от други регулаторни органи. В компетенциите ни, обаче, е да контролираме нелоялни търговски практики - това, което е предпоставката за изкуствено завишение на цените. Нелоялните практики, присъстващи в даден сегмент на пазар, надминаващи 50%-60% неминуемо завличат всички участници и изкривяват пазара. Ако тези практики бъдат пресечени, това би рефлектирало върху ценообразуването на хранителните стоки", заяви Алипиев.

Нелоялните търговски практики са най-разнообразни, поясни той. Сред тях е и невярната или подвеждаща информация за намаление на определени стоки. Към момента КЗП е направила около 1200 проверки на съобщения за промоции.

Санкциите за нелоялна търговска практика стигат до 50 000 лв.

За да има потребителя по-коректна информация, се обмисля създаването на онлайн платформа, която да описва подробно маржа на цената на един продукт от производителя до щанда в магазина.

Спекула в рамките на страната е основната причина за повишаването на цените на стоките в България. Това посочват мнозинството от хората (72%), участвали в представителното проучване на "Алфа Рисърч" за предаването на БНТ "Референдум".

Далеч по назад анкетираните поставят международната икономическа криза като причина за поскъпването.

Порочни търговски практики и привнесена инфлация са основните причини за високите цени на храните у нас. Това стана ясно след дискусия по темата в предаването "Референдум". В нея се включиха както производители, така и търговци, икономисти и председателят на Държавната комисия по стокови борси и тържища.

Производители и търговци така и не се разбраха кой точно е виновен за изкривяването на цените у нас.

Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство: При положение че ние продаваме на 30 стотинки без ДДС към момента нашите яйце, как стигат до 70 стотинки във веригата, ще ми бъде интересно да отговори господин Вълканов.

Николай Вълканов, изп. директор на Сдружението за модерна търговия: Вашите собствени лични яйца се продават на 30 стотинки някъде и вие ги виждате после на щанда на 70, така ли?
- Не.
- Ако не го твърдите това, въпросът изглежда нерелевантен.

Даниел Божанков, председател на Асоциацията на промишленото птицевъдство: Ако има някаква спекула, тя със сигурност не е в производителите, тъй като ние имаме доста голям проблем, че пазарът определя цената, а не нашата себестойност.

Според търговците обаче, не те увеличават цената, а пазарът.

Николай Вълканов, изп. директор на Сдружението за модерна търговия: Търговците на дребно някаква част от инфлацията я приемат за собствена сметка, за да умекотят шока при потребителите.

Според председателя на Държавната комисия по стоковите борси и тържища търговията у нас изостава от европейската поради липсата на достатъчно правила и контрол.

Владимир Иванов: Очевидно има някакъв проблем, а що се касае с цените в Западна Европа много голяма грешка... Тук винаги сме били скъпи на боклуците. Стоките с ниско качество обикновено са по-скъпи от стоките с ниско качество в Западна Европа и обратното. Тези с по-високо качество са по-евтини от тези с по-високо качество в Западна Европа.

Икономистите също не са еднозначни.

Кузман Илиев, икономист: Когато ти си периферия в един валутен съюз наистина цените при теб идват по-високи и е възможно, това се нарича Ефект на Кантион. Ние бием тука плашилото спекуланта, но забравихме, че за тази инфлация има политически виновници.

Огнян Буюклиев, икономист: Думата спекула я няма, това е глупост , политиците се излагат по този начин.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg