EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спектрум Нет продаден на Telekom Austria

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спектрум Нет продаден на Telekom Austria

mail12:10 | 15.09.2010прегледи 1851 коментарикоментари 0


Маргарита Йорданова
Мобилтел купува Нетуърк АД и Спектрум Нет АД , като днес бе подписано предварителното споразумение между компаниите. Дъщерната на Telekom Austria Group ще плати около 70 млн. евро, за да придобие 100% от двата интернет доставчика. Очаква се становище на Комисията за защита на конкуренцията, за да бъде финализирана сделката.
По-рано днес в Bloomberg излезе с информация, че цената на сделката е 72 млн. евро. Покупката ще бъдe финансирана от съществуващите парични потоци, с крайно плащане от 14,5 милиона евро през 2011 г. в зависимост от резултатите на звената , съобщи в свое изявление базираната във Виена компания.
Мегалан и Спектрум Нет ще продължат да работят самостоятелно за период от около 18 месеца, като мениджмънта и служителите на компанията ще бъдат запазени. След придобиването Мтел ще се превърне в лидер на интернет пазара в София, като ще постигне 10% пазарен дял. Целта на компанията обаче е да достигне до колкото може повече домове в България, обясниха от мениджмънта.
„Това е стратегическа стъпка, която ще позволи на Мобилтел да затвърди позициите си на интегриран телеком оператор и ще позволи развитието на вече съществуващия пазар. Целта ни е да отговорим на увеличаващото се търсене на комбинирани услуги от фиксиране и мобилна телефония, фиксиран и мобилен интернет, а в допълнение и телевизия", заяви Андрес Майерхофер, главен изпълнителен директор на Мобилтел.
„ За да се приборим с конкуренцията и монопола не е достатъчно само по-ниска цена. Нужно е и качество на услугата. Разчитаме основно на лоялните клиенти, както на Мтел, така и на двата доставчика на Интернет", обясни Майерхофер.
Telekom Austria има мобилни мрежи в седем източноевропейски страни. Компанията реши през февруари да обедини своите фиксирани и мобилни телефони единици за намаляване на разходите. Придобиването ще позволи на Мобилтел, българската компания за мобилни телефони, която Telekom Austria купи през 2005 г., да "се превърне в напълно интегриран оператор и да се очаква от него силен растеж" при стационарните широколентови услуги, интернет услуги и свързаните с тях продукти, отбелязва главният изпълнителен директор Ханес Аметсрейтер.
Прогнозите на Мтел са, че до 2019 г. фиксираният броудбранд ще отбележи ръст от 85%, покритието на IPTV ще се увеличи с 32%, а абонатите на комбинирани услуги ще нараснат с до 2 млн. души.
Компанията е на българския пазар вече 15 години, като в момента има около 5.2 млн. клиенти. В началото на своето развитие компанията разполага с 116 служители и 800 хил. трафик, а в момента те са съответно 2 600 и 4.150 млрд. За периода на своето съществуване компанията е инвестирала над 2.5 млрд. лева. Инвестициите на телеком сектора като процент от БВП са 0.5% за ЕС и 1.2% за България. У нас секторът генерира постъпления от 5.3% от БВП. За сравнение данните показват, че в ЕС постъпленията са средно 2.8%.
„ Високите технологии дърпат развитието на цялото общество и на икономиката", смята финансовият директор на Мобилтел Пламен Петров.
В Спектрум Нет (Спектър Нет АД) досега най-голям акционер беше Алфа Телеком, дъщерно на Алфа Финанс Холдинг. Мегалан се преобразува в акционерно дружество преди няколко месеца, като акционери с равни дялове са Мегалан ООД и Паризу Трейдинг ООД.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 905