EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спасителният план на Байдън

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спасителният план на Байдън

mail16:35 | 20.01.2021прегледи 660 коментарикоментари 0


Предложението на новоизбрания президент на САЩ Джо Байдън да влее 1,9 трлн. долара в икономика може да положи основите за увеличаване на работните места и на разходите, което според много икономисти е необходимо, за да се избегнат дългосрочни щети за водещата световна икономика от коронавирусната пандемия.

"Американскитя спасителен план" на Байдън на обща стойност от 1,9 трлн. долара включва увеличаване на допълнителните обезщетения за безработица до 400 долара на седмица до септември 2021 г. (от настоящите 300 долара), както и за повишаване на минималната заплата до 15 долара на час и удължаване до 30 септември тази година на гарантирания на федерално ниво мораториум за възбрана на ипотеките и прогонването от жилищата на хора, които не обслужват техните ипотеки.

Планът на Джо Байдън включва увеличаване на директните плащания до $ 2000 от $ 600, които вече са попаднали в банковите сметки на американците по гласуваната в края на 2020 г. допълнителна финансова антикризисна помощ за близо 900 млрд. долара.

Това означава, че новият финансов пакет ще предостави допълнително $ 1400 в ръцете на повечето американци - средства, които могат да бъдат похарчени за наем или храна за тези, които се нуждаят, или спестени за харчене при пътуване или вечери навън на по-късен етап през годината, след като по-всеобхватното разпространение на ваксини срещу Covid-19 позволи ежедневният живот на хората да се върне по-близо до нормалността.

Предложението на Байдън ще осигури 20 млрд. долара за национална програма за ваксинация, 50 млрд. долара за тестване на Covid-19 и 350 млрд. долара за щатските и местните управления.

Той също така има за цел да предостави 170 млрд. долара към отваряне отново на училищата, чието затваряне в редица части на страната принуди милиони трудово заети, особено жени, да напуснат работните си места - 130 милиарда долара, за да помогне на училищата да отворят отново, 35 милиарда долара за висше образование и 5 милиарда долара за „Фонд за най-тежко пострадало образование“.

Други части от широкообхватния план са разширяване на спешния платен отпуск и увеличаване на данъчния кредит за деца до $ 3000 на дете или $ 3600 за дете под 6-годишна възраст.

С този нов пакет от помощи, който тепърва трябва да бъде гласуван от Конгреса, общият фискален стимул, предоставен на американската икономика от началото на кризата ще достигне 5,2 трлн. долара, което се равнява на около една четвърт от годишния БВП на САЩ.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg