EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спаси София против разрушаване на паметници на културата

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спаси София против разрушаване на паметници на културата

mail17:31 | 04.04.2017прегледи 1017 коментарикоментари 0


В деня, в който преди 138 години София е обявена за столица на България, обръщаме внимание на продължаващото разушаване на паметниците на архитектурата и отиващия си дух на стара София. Въпросът е докога институциите ще продължават да са пасивни наблюдатели и дори - съучастници в ограбването на София? Това се посочва на Фейсбук страницата на "Спаси София". Там пише още:

Кино Възраждане лумна в пламъци в изборния ден, година след като настояхме пред прокуратурата да провери изнесената от Министерство на културата информация, че разрушаването му и предвидения на негово място хотел са в противоречие със закона; същото това министерство, съгласувало проект за нова масивна стъклена сграда, която да легне върху сградата на бившето Иранското посолство и Столична Община Направление "Архитектура и градоустройство" доскоро търсеше подкрепата на софиянци да я защити. Позицията на Спаси София срещу това посегателство можете да видите тук: http://tinyurl.com/mqlkd63

Тази събота пък, отново в почивен ден, багерите събориха сградата на печатницата на БКП, която е защитен паметник с ансамблово значение. И макар, че според фирмата, извършила събарянето, инвеститорите имат намерение да я престроят в оригиналния ѝ вид, не можем да сме спокойни: През последните години агубихме твърде много ценни сгради и градът ни беше замърсен с грозни "модерни" вмешателства.

Затова отново настояваме: следващият министър на културата да предприеме допълване на списъка с паметници на архитектурното наследство на София и най-накрая да се разпишат ясни правила какво може и не може да се строи в сърцето на града.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4165