EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спадът в строителството се запази

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спадът в строителството се запази

mail14:00 | 26.10.2012прегледи 875 коментарикоментари 0


На годишна база спадът в строителната продукция ще запази темповете от около 7%-8%. Прогнозата е на председателя на Камарата на строителите в България Светослав Глосов в интервю за БТА по повод днешния професионален празник на строителите - Димитровден. Експертът съобщи, че все още строителният бизнес не е получил дължимите от общините около 180 млн. лева, което мултиплицира междуфирмената задлъжнялост. Около 150 000 души в момента са заетите в строителството, докато през 2008 г. те са били близо 350 000. Според председателя на камарата осъществяването на
проекта за втора атомна централа би имало положителен за сектора ефект в условията на криза, защото ще ангажира много фирми и ще осигури заетост. За да се преодолее практиката с некоректните обществени поръчки, от камарата предлагат да има типови договори за възлагане им. Албанският битум е добър битум, той е най-добрият в Европа и това се знае от десетилетия, коментира възможността за доставка на този материал в България председателят на Камарата на строителите.

Г-н Глосов, какви са последните данни за състоянието на сектора?
Статистиката показва, че спадът в строителството спрямо миналата година на база полугодие е 6,8%. Това се дължи главно на спада в инфраструктурното строителство, което е нормално, защото големите и скъпи проекти един по един приключват. Увеличен е броят на новите обекти, но те са на по-малка стойност. Има задържане в жилищното строителство, даже статистиката отчита 0,1% ръст спрямо полугодието на миналата година.
Какви са очакванията Ви за бранша до края на годината?
Според мен ще се запази спадът от около 7-8 на сто.
Колко души в сектора са заети в момента?
Около 150 000 души в момента са заетите в строителството. За сравнение през 2008 г. те бяха около 350 000.
Как върви разплащането на общините с бизнеса?
По наши данни, които са потвърдени от Министерството на финансите задълженията на общините към строителния бизнес са около 180 млн. лева. За съжаление по този въпрос не виждаме развитие. При положение, че общините не плащат, междуфирмената задлъжнялост се мултиплицира.
Коректен платец ли е държавата?
Държавата не дължи пари на строителния бизнес. Има текущи задължения, свързани със сертификатите по дейностите по големите обекти, но това не са задължения.
Колко строителни фирми са отпаднали от професионалния регистър на камарата?
Около 4 000 са фирмите, които са вписани в регистъра. 1000 фирми са отпаднали, а 600 са новите и намалението е с 400 броя.
Продължава ли проблемът с некоректните обществени поръчки?
Проблемът продължава и това се вижда с масовото обжалване на процедурите. Те се обжалват именно за това, че много от възложителите си позволяват да вписват в тръжните условия дискриминационни, насочващи или тълкувателни изисквания. Като камара вече правим мониторинг на обществените поръчки и за тези проблеми информираме както правителството, така и ЕК, по нейно изискване. Като камара искаме да има ясни, еднакви - типови правила, както и да има типови договори за възлагането, за да няма интерпретация на тема обществена поръчка.
Смятате ли, че с програмата за обновяване на жилищата ще има глътка въздух за малките строителни фирми?
Действително очаквам това да помогне на малките и средни фирми. Скептичен съм както заради тежката бюрокрация, така и заради българския манталитет, когато трябва двадесет човека в един блок да вземат решение. Програмата е насочена към панелните жилища, където живеят по-малко платежоспособни хора и, ако семейство трябва да извади 2000 лева или 5 000 лева, за да поеме собствения си дял, това ще бъде по-трудно и ще спира програмата.
Каква е позицията на камарата по проекта за АЕЦ "Белене"?
Без да политизирам темата, подобни големи обекти са с положителен ефект за нашия сектор. Той ще ангажира много фирми и ще осигури голяма заетост в условията на криза. В Германия в трудните години строяха пътища и бетонови магистрали.
Има ли според Вас проблем около реставрацията на паметника на "Цар Освободител"?
Няма проблем по реставрацията му, но някои хора се опитаха да политизират въпроса. Реставраторите на паметника са признати специалисти, ръководството на фонда също е с добри отзиви за тези експерти. По договор до 31 януари трябва да приключи реставрацията на паметника, но ние правим всички възможно това да се случи до края на годината.
Как бихте коментирали възможността да внасяме от Албания битум?
Албанският битум е добър битум, той е най-добрият в Европа и това се знае от десетилетия. Другото е въпрос на търговски сделки и цена, но битумът по принцип е борсова стока.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg