EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спадът в промишлеността продължава

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спадът в промишлеността продължава

mail15:05 | 12.01.2024прегледи 492 коментарикоментари 0


След отчетения ръст на промишленото производство през октомври 2023 година на месечна база, ноемврийските данни на Националния статистически институт (НСИ) сочат спад с 3,2 на сто, показва справка в НСИ. Ускорява се тенденцията на спад в промишленото производство на годишна база през ноември.

Спрямо ноември 2022 г. е регистриран спад с 10,9 на сто на календарно изгладения индекс на промишленото производство, съобщи днес НСИ.

Промишленото производство нарасна с 2,6 на сто през октомври в сравнение с предходния месец, а спрямо октомври 2022 г. беше регистрирано намаление с 5,4 на сто на календарно изгладения индекс на промишленото производство. 

Месечни данни

През ноември намаление спрямо предходния месец е отчетено в добивната промишленост - с 5,6 на сто, в преработващата промишленост - с 2,7 на сто, и при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 1,8 на сто. По-значителен спад в преработващата промишленост се наблюдава при: производството на химични продукти - с 16,6 на сто, производството, некласифицирано другаде - с 16,1 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - с 12,3 на сто. Ръст е регистриран при производството на тютюневи изделия - с 15,1 на сто, и производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 9,1 на сто.

Годишни изменения

На годишна база през ноември спад на промишленото производство, изчислен от календарно изгладените данни, е отчетен при производството и разпределението на електрическа и топлоенергия и газ - с 27 на сто, при 10,1 на сто през октомври, в добивната промишленост - с 12,3 на сто, при 1,5 на сто през предходния месец и в преработващата промишленост - със 7,9 на сто, при спад от 5,5 на сто през октомври, показва справка в НСИ. 

През ноември в преработващата промишленост съществен спад спрямо съответния месец на предходната година се наблюдава при: производството на превозни средства, без автомобили - с 42,7 на сто, производството на изделия от други неметални минерални суровини - с 22,3 на сто, производството на мебели - с 22 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 21,4 на сто. Разпределението през октомври беше съответно спад при: производството на тютюневи изделия - с 51,9 на сто, производството на превозни средства, без автомобили - с 35 на сто, производството на компютърна и комуникационна техника, електронни и оптични продукти - с 31 на сто, производството на мебели - с 29,7 на сто, производството на текстил и изделия от текстил, без облекло - с 29,6 на сто.

През ноември увеличение е регистрирано при ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 8,8 на сто, и производството на основни метали - с 8,3 на сто, докато през октомври ръст имаше при: производството на химични продукти - с 29,5 на сто, производството на автомобили, ремаркета и полуремаркета - със 17,1 на сто, производството на метални изделия, без машини и oборудване - с 14,9 на сто, ремонта и инсталирането на машини и оборудване - с 14 на сто. 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg