EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на ПЧИ в развиващите се пазари през 2010

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на ПЧИ в развиващите се пазари през 2010

mail12:55 | 25.01.2010прегледи 1123 коментарикоментари 0


Очаква се в средносрочен план преките чуждестранни инвестиции в развиващите се страни да отбележат спад в сравнение с отбелязания неотдавна връх от 3.9% от БВП през 2007 г. до около 2.8-3.0 %, прогнозира Световната банка в своя нов доклад „Глобални икономически перспективи 2010”. Последствията от подобно намаляване могат да бъдат сериозни, тъй като ПЧИ представляват цели 20% от общите инвестиции в районите на Субсахарска Африка, Европа и Централна Азия, и Латинска Америка.
„Развиващите се страни не могат да избегнат по-стриктните международни финансови условия, но трябва да намалят вътрешните разходи по кредитиране и да насърчат развитието на местните капиталови пазари чрез разширяване на регионалните финансови центрове и подобряване на конкуренцията и регулациите в местния банков сектор,” казва Ханс Тимер, директор на Групата за прогнози на Световна банка. „Макар че ще отнеме време за постигане на видими резултати, подобни стъпки биха могли да разширят достъпа до капитали и да спомогнат за връщане на развиващите се страни на пистата на по-високия растеж, откъдето бяха изхвърлени от кризата”.
Докладът констатира, че по-либералните международни финансови условия в периода от 2003 до 2007 година са допринесли за бума във финансирането и растежа на развиващите се страни. Значително по-ниските разходи по кредитирането са довели до нарастване както на международните капиталови потоци, така и на вътрешното кредитиране, което е допринесло за 30% -но увеличение на инвестициите в развиващите се страни. Предизвиканото бързо нарастване на капиталовите наличности е било до голяма степен в основата на постигнатото увеличение от 1,5 процентни пункта в темпа на потенциалния ръст на икономиките на развиващите се страни.
Докато изключително силният растеж на развиващите се страни през периода на оживление е бил отражение на потенциалния ръст на БВП, то глобалните финансови условия, които са го подхранвали, са се оказали определено неустойчиви.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg