EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на микрокредити

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на микрокредити

mail08:40 | 07.02.2013прегледи 639 коментарикоментари 0


Броят на бедните хора, ползващи микрокредити в света, е намалял за първи път след разкритията за злоупотреби с тях, сочи проучване, които бе публикувано в САЩ и цитирано от AFP.

След повече от десет години значителен растеж броят на получателите на тези микрокредити е спаднал до 195 милиона през 2011 година спрямо 205 милиона през предходната година, се уточнява в доклада на движението Microcredit Summit Campaign, което е активен поддръжник на микрофинансирането. Този спад, първият откакто от 1997 година се води статистика по този показател, се дължи до голяма степен на рязкото намаляване на получателите на такива кредити в Индия - с 14,2 милиона по-малко през 2011 година спрямо 2010 година. След регистрираните самоубийства сред индийците, на които са им били отпуснати микрокредити, властите в индийския щат Андхра-Прадеш обвиниха кредиторите, че експлоатират уязвимото население, давайки му заеми при главозамайващи лихви и прилагайки насилствени практики за събиране на задълженията. Тази криза доведе до спад на броя на микрокредитите в страната, се отбелязва в доклада на Microcredit Summit Campaign за микрокредит. "Сега имаме възможност да се вгледаме по-отблизо в живота на клиентите си, за да се уверим, че предоставяме продукти, които са подходящи за тях", коментира Лари Рийд, директор на Кампанията, чиято централа се намира във Вашингтон. Той призова кредиторите да бъдат по-ефективни, затягайки най-вече правилата за прозрачност. Микрофинансирането, чийто автор е носителят на Нобелова
награда за мир Мухамад Юнус от Бангладеш, цели да намали бедността, предоставяйки малки заеми на предприемачи с ниски доходи и то основни жени, на които обикновено традиционните банки отказват да отпуснат кредити. Близо 89% от най-бедните, които получават микрокредити, живеят в Азия, отбелязва AFP.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg