EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на инфлацията в Унгария, Литва

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на инфлацията в Унгария, Литва

mail17:40 | 12.09.2023прегледи 464 коментарикоментари 0


Инфлацията в Унгария се е забавила за седми пореден месец през август и е достигнала едногодишен минимум благодарение на по-бавния растеж на цените на хранителните стоки. Това се посочва в данните на Унгарската централна статистическа служба, цитирани от ДПА.

Унгарската инфлация се е забавила до 16,4 на сто през август спрямо 17,6 на сто през юли. Това е най-слабият темп на потребителските цени в страната от август 2022 г., когато тя беше на равнище от 15,6 на сто.

Инфлацията продължава да е над поставения от централната банка целеви диапазон от 2 до 4 на сто.

Инфлацията през август е била леко над прогнозата на икономистите за 16,2 на сто.

Основната инфлация обаче се е смекчила по-значително - до 15,2 на сто през август спрямо 17,5 на сто през предходния месец. Очакваното равнище на инфлацията бе 15,9 на сто.

Цените на хранителните стоки са регистрирали годишен растеж с 19,5 на сто, което е по-бавен темп от регистрираните през юли 23,1 на сто.

Според статистическите данни цените на горивата и електроенергията са се повишили с 34,7 на сто, докато през юли годишното им поскъпване възлизаше на 35,7 на сто.

Основната инфлация в Унгария на месечна база е останала непроменена спрямо юли – на ниво от 0,2 на сто.

Междувременно литовската статистическа служба съобщи, че инфлацията в Литва също се е понижила допълнително през август - до най-ниското си равнище от две години на фона на спада на цените в много сектори.

Индексът на потребителските цени в страната е нараснал с 6,2 на сто на годишна основа през август след увеличение със 7,4 на сто през юли. Това е най-ниското равнище на инфлацията в Литва от август 2021 г., когато цените се повишиха с 5,3 на сто. 

Цените за потребителски стоки са се увеличили с 4,5 на сто, а на услугите са се понижили с 10,4 на сто. 

Годишният растеж на цените на хранителните стоки и безалкохолните напитки се е свил до 10,7 на сто през август спрямо 12,7 на сто през юли.

По идентичен начин цените на мебели, битова техника и рутинна поддръжка са нараснали с по-бавен темп от 8,4 на сто, спрямо 9,4 на сто през юли.

За сметка на това разходите за жилища и комунални услуги са спаднали с 4,7 на сто през август, отнесено към същия месец на миналата година.

На месечна основа през август потребителските цени в Литва са намалели с 0,2 на сто.БТА


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg