EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на германския износ през октомври

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на германския износ през октомври

mail07:45 | 07.12.2023прегледи 607 коментарикоментари 0


Германският износ през октомври се е понижил с 0,2 на сто на месечна основа заради слабото търсене от ЕС. Това се посочва в официалните данни, цитирани от Франс прес.

Износът на Германия през септември е бил на стойност 126,4 милиарда евро в коригирани спрямо сезонните промени данни, обяви Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Това е доста под очакваното от панел от анализатори, анкетирани от "ФактСет" (FactSet ), който предвиждаше скок на износа с 1 на сто на месечна основа.

С оглед на това, че вносът е намалял по-значително с 1,2 на сто спрямо септември, то търговският баланс се е подобрил на месечна основа до 17,8 милиарда евро.

Месечният спад на износа се обяснява с понижението на доставките за страните от ЕС с 2,7 на сто, което е знак за общата слабост на икономиката на Стария континент.

Както износът, така и вносът са се понижили с 1,9 на сто в еврозоната.

За сметка на това останалият свят е "абсорбирал" повече (+2,9 на сто) "произведени в Германия" продукти на месечна основа с повишение от 5,7 на сто на износа към САЩ, които укрепват позициите си като водещ клиент на Германия.

Китай остава водещ доставчик на германската промишленост въпреки понижението от 2,7 на сто на внесените стоки на месечна основа.

Германската промишленост продължава да страда от повишението на цените на електроенергията и на лихвените проценти от Европейската централна банка и забавянето на износа към големите световни икономически партньори като Китай.

Германската федерална банка предвижда в най-добрия случай стагнация на германската икономика през последното тримесечие на 2023 г., се посочва в последния месечен бюлетин.

Текущата 2023 г. трябва да приключи със спад от 0,4 на сто на брутния вътрешен продукт (БВП), според есенните прогнози на правителството, които предвещават ново слабо представяне на германската икономика в рамките на еврозоната.

Идната 2024 г. се очертава по-добра с икономически растеж на германската икономика от 0,6 на сто заради слабия износ спрямо 0,9 на сто в еврозоната, според икономическите прогнози, публикувани в  края на ноември от Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР).

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg