EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на германия износ през март

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на германия износ през март

mail13:25 | 11.05.2023прегледи 501 коментарикоментари 0


Германският износ е намалял значително повече от очакваното през март в сравнение с февруари, тъй като доставките за САЩ и Китай рязко са спаднали, показват най-новите официални данни на германската статистика, съобщи Ройтерс.

Износът от най-голямата европейска икономика се е свил с 5,2 на сто през март спрямо предходния месец, като експортните обеми към останалите страни членки са били по-малки с 6,2 на сто, към САЩ са спаднали с 10,9 на сто, а към Китай - с 9,3 на сто, съобщи Федералната статистическа служба "Дестатис" (Destatis).

Икономисти, анкетирани по-рано от Ройтерс, прогнозира германският износ да намалее с 2,4 на сто през март на месечна основа. 

"Продължаваме да не виждаме доказателства за повторното отваряне на (икономиката на) Китай", каза Клаус Вистесен, главен икономист за еврозоната в консултантската фирма "Пантеон макроикономикс" (Pantheon Macroeconomics).

Обемите на търговията с Китай са се свили значително в края на първото тримесечие на 2023 г., но Вистесен отбеляза, че повторното отваряне на азиатския гигант не е било изцяло в ход до началото на второто тримесечие.

Настроенията сред германските износители са се възстановили, достигайки най-високото си ниво от избухването на войната в Украйна, благодарение на подновените надежди за повишено търсене, сочи проучване на института "Ифо".

Въпреки оптимистичните настроения сред износителите, глобалната икономика е изправена пред редица предизвикателства: стабилна, висока инфлация, нарастващи лихвени проценти и геополитическа несигурност, произтичаща от войната в Украйна. "Натоварената с износ германска икономика усеща ефектите от това", каза главният икономист на Фау Пе банк груп (VP Bank) Томас Гицел.

В същото време вносът в Германия е спаднал с 6,4 на сто през март спрямо февруари, при очаквания да се свие с 1,7 на сто.

Търговският баланс на страната е бил на излишък от 16,7 милиарда евро (18,52 милиарда долара) през март в сравнение с излишък от 16,1 милиарда през предходния месец.

Асоциацията на германските индустриално-търговски камари (DIHK) ревизира надолу прогнозата си за реалния растеж на германския износ през 2023 г. до 1 на сто, докато по-рано предвиждаше растеж с 2,5 на сто.

/СС/


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg