EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на британския строителен сектор

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на британския строителен сектор

mail08:30 | 12.07.2023прегледи 607 коментарикоментари 0


Строителният сектор във Великобритания през юни се свива за първи път от 5 месеца поради спад в строителството на жилищни сгради, сочат данните от проучване на Института за покупки и снабдяване "Чартърд" (CIPS) и "Стандард енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), публикувани днес и цитирани от ДПА.

Индексът на мениджърите по доставките Пи Ем Ай (PMI) за британския строителен сектор се понижава до 48,9 пункта през юни при 51,6 пункта през май.

Падането на индекса под 50,0 пункта е индикатор за свиване на икономическата активност в строителния сектор.

Строителството на жилищни сгради в Обединеното кралство през миналия месец е било на най-ниското си равнище от май 2020 г.

Повишаващите се разходи по ипотеките поради увеличаването на лихвените проценти и общото поскъпване на живота продължават да възпират редица потенциални купувачи на жилищни имоти във Великобритания, отбелязва ДПА.

Междувременно строителният сектор в Германия е продължил да се свива и през юни, показват най-новите данни от проучване на "Стандарт енд Пуърс глоубъл" (S&P Global).

Водещият индекс на рейтинговата агенция, отразяващ активността на мениджърите по поръчките в строителството, се понижава до 41,4 пункта през юни при 43,9 пункта през май. Нивото на показателя е знак за най-значителното понижаване на активността в строителния сектор в Германия от февруари 2021 г.

Поскъпването на кредитите поради по-високите лихвени проценти и общото усещане за несигурност за развитието на икономиката ограничават търсенето на недвижими имоти и ограничават строителството, отбелязва ДПА.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg