EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на британската безработица

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на британската безработица

mail16:01 | 22.04.2021прегледи 533 коментарикоментари 0


Безработицата във Великобритания се понижи изненадващо за втори пореден месец от началото на годината, въпреки че по това време страната се намираше в затегнат противоепидемичен локдаун, показват данни на официалната британска статистика ONS.

Нивото на безработица за периода декември 2020 - февруари 2021 г. се понижи до 4,9% от 5,0% през периода ноември 2020 - януари 2021 г., докато очакванията на финансовите пазари бяха за негово повишение до 5,1%. Спрямо същия период преди година обаче нивото на безработица в Обединеното кралство е все още с 0,9% по-високо.

Според британската статистика последните дни данни предполагат, че пазара на труда е до голяма степен стабилен през последните месеци.

Трябва обаче да се има предвид, че безработицата щеше да бъде доста по-висока без наличието на правителствената схема за заплащане на пуснатите в принудителен отпуск работници, която програма беше удължена до края на септември.

В същото време нивото на заетост продължи да се понижава, достигайки 75,1% през трите месеца до края на февруари.

Броят на служителите по ведомост в британските компании пък е спаднал с 56 000 между февруари и март, обръщайки неотдавнашната тенденция на подобрение, добави ONS, позовавайки се на данни от данъчната служба на Великобритания.

Това увеличи общия брой на загубените работни места от началото на коронавирусната пандемия до 813 000, посочи британската официална статистика.

Исковете за помощи при безработица нараснаха през март с 10,1 хиляди, достигайки ниво от 7,3% спрямо 7,3% и 67,3 хиляди искове, подадени през февруари.

В същото време средната обща седмична работна заплата нарасна през трите месеца до февруари с 4,5% на годишна база, но след повишение с 4,8% през предходните три месеца до януари. Изключвайки бонусите, средна седмична работна заплата се повиши през трите месец до края на февруари с 4,4% след повишение с 4,3% през периода ноември 2020 г. - януари 2021 г.

Британската икономика се сви с почти 10% през 2020 г., след като във Великобритания беше въведе по-късно първоначалния противоепидемичен локдаун, но за разлика от останалите водещи икономики този локдаун продължи по-дълго време.

Сега обаче Обединеното кралство се намира в процес на постепенно вдигане на противоепидемичните ограничения на фона на намаляващата заболеваемост и смъртност от Covid-19 с оглед на ускорената ваксинация, докато повечето от останалите европейски държави се налага да удължат или дори да затегнат допълнително въведените от тях рестрикции./БНР


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg