EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Спад на бизнес-кредитите в лева

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на бизнес-кредитите в лева

mail15:26 | 31.08.2009прегледи 689 коментарикоментари 0


Кредитите за бизнес поевтиняват, сочи статистиката на БНБ за юни и юли. Най-голям е спадът за новоотпуснатите заеми над 2 млн. в лева - с 0,56%. Само за 30 дни се наблюдава понижение на лихвите и само за месец от края юни до края на юли 2009 г. намаляват от 10,87 % до 10,31%.За същия период на 2008 г. обаче средното оскъпяване на този вид заеми е било върху много по-изгодните 9,28% на годишна база.
За месец леко са паднали лихвите и на левовите заеми до 2 млн. лв. - с 0,32%. Този крехък тренд може би е началото на така очакваното поевтиняване на кредитите в банковата ни система, коментират икономисти. Крайно време е то да се случи, за да може икономиката да излезе от кризата.
При кредитите в евро обаче нещата стоят точно обратно. Въпреки че големите заеми над 1 млн. в единна валута са най-евтини по принцип, тяхната цена се качва през това лято. Тя е била 8,37% в края на юни и 8,74% месец по-късно. Ако може да послужи за успокоение, преди една година големите заеми са се облагали с 9,28 на сто на годишна база.
Потребителските заеми в лева за граждани също са поевтинели слабо за месец - едва с 0,07%, и все още си остават най-скъпи. Годишният процент на разходите при тях в края на юли е 15,2% на годишна база. Само година по-рано той е бил почти с 3 на сто по-малко. Все още нагоре вървят и лихвите по жилищните заеми - и при левовите, и при тези в евро ръстът е от порядъка на 1,5-1,2%.
Макар и колебливо, банките вече успокояват надпреварата за привличане на ресурс от страната. При лихвите по депозитите и на граждани, и на фирми през юли кривата тръгна надолу. Доскоро надскачането беше взело тревожни размери и дори шефовете на някои трезори бяха започнали да роптаят срещу рисковата игра на колегите си. Това изправя банкова система пред опасност, предупреждаваха те. Останалите пък разчитаха на саморегулаторните качества на пазара. С най-много са паднали левовите срочни депозити на фирмите - 0,30% на годишна база само за един месец. Явно родните банки вече не могат да си позволят скъпия ресурс и започват да ограничават изгодните депозити. Анализатори се надяват, че това ще доведе до по-трайно и по-чувствително поевтиняване и на кредитите.   


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg