EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад на БВП на С. Арабия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на БВП на С. Арабия

mail08:45 | 08.11.2023прегледи 679 коментарикоментари 0


Реалният брутен вътрешен продукт (БВП) на Саудитска Арабия се е свил с 4,5 на сто през третото тримесечие, под натиска на резкия спад на петролната индустрия и на фона на съкращения на добива на черно злато. Това показват заключенията от най-новите предварителни данни за кралството, предаде Ройтерс.

Икономиката на Саудитска Арабия нарасна значително миналата година, докато огромните непредвидени приходи от високите цени на петрола - около 100 долара за барел, отведоха БВП на кралството до растеж с 8,7 на сто, най-големият сред страните от Г-20.

Също така миналата година бе отчетен първи бюджетен излишък от почти десетилетие в страната. Дейностите, свързани с петролния сектор, са намалели със 17,3 на сто през тримесечието юли-септември, отнесено към същия период на миналата година.

Като цяло БВП на Саудитска Арабия е намалял, въпреки че без да се взема предвид петролната индустрия, икономиката се е разширила с 3,6 на сто. Страната удължи доброволните съкращения на петролния си добив от 1 милион барела на ден до края на годината. Това, според властите в Рияд, е превантивен ход за стабилизиране на пазара.

Според Моника Малик, главен икономист в "Абу Даби комършъл банк" (Abu Dhabi Commercial Bank), като цяло икономиката на Саудитска Арабия ще се свие с 0,8 на сто през 2023 г. "Данните, които не са свързани с петрола, сочат отслабване на инерцията, въпреки че високите държавни разходи през третото тримесечие ще бъдат в подкрепа на растежа", обясни тя.

Изключвайки дейностите, свързани с петрол, икономическият ръст на Саудитска Арабия се очаква да бъде около 6 на сто тази година. През идните години по-високите държавни разходи трябва да стимулират допълнително вътрешното търсене и да подкрепят БВП на страната.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg