EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

Спад на автобусните превози с 30%

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад на автобусните превози с 30%

mail10:10 | 06.07.2011прегледи 659 коментарикоментари 0


Катастрофите с автобуси причиняват големи щети на превозвачите. Това заяви Максим Петков - председател на Националния съюз на превозвачите /НСП/ във Варна. По данни на съюза веднага след голямата катастрофа на магистрала „Тракия" на 15 юни, през следващите 10 дни оборотите на фирмите превозвачи са паднали с 30% в национален мащаб, посочи Петков. По думите му хората се страхуват да пътуват с автобуси, съобщи Дарик.
В „белите" държави има гаранционни фондове с участието на държавата, които възмездяват коректните превозвачи за причинените им щети. За съжаление между превозвачите у нас има и некоректни, смята варненският председател на транспортния съюз. От браншовата организация отправят 10 предложения до транспортния министър, към които създадената към Министерски съвет работна експертна група би трябвало да съсредоточи своите усилия. Едно от предложенията е завишаване и стриктен контрол към пунктовете за извършване на технически прегледи на автобуси и леки коли. От НСП настояват пунктовете за технически прегледи във Варненско да бъдат намалени от 30 на 15 Заради извършване на формални технически прегледи 3 от пунктовете са вече с отнети разрешителни, лицензите на други 2 пункта са в процес на отнемане, обяви Петков.
Въвеждане на 18 години пределна възраст на автобусите, обслужващи редовните линии, е другото искане, което от транспортния съюз поставят в писмото си до министъра. Според Максим Петков може да се определи срок до Нова година, за да могат по-старите рейсове да бъдат продадени или разкомплектовани. Браншовиците настояват още за подобряване на подготовката и квалификацията на шофьорите, повишаване на квалификацията и изискванията към служителите на ДАИ и КАТ, актуализиране на републиканската, областните и общинските транспортни схеми, засилване на борбата със сивия и черния сектор. Мерките за повишаване сигурността на пътническите превози бяха обсъдени на кръгла маса във Варна. Срещата бе инициирана от заместник-председателя на парламентарната комисия по транспорт и депутат от групата на ГЕРБ Свилен Крайчев. Дискусията за безопасността на пасажерите предхожда тази, която предстои в транспортна парламентарна комисия.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg