EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Спад в Германия, Франция, ръст в Турция

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Спад в Германия, Франция, ръст в Турция

mail12:06 | 25.08.2022прегледи 602 коментарикоментари 0


Френският частен сектор се е свил през август, като глобалната активност е намаляла за първи път от началото на сътресенията, предизвикани от пандемията от КОВИД-19 в началото на 2020 г., сочи предварителният индекс Пи Ем Ай (PMI) на "Стандард енд Пуърс глоубъл" (S&P Global).

Предварителният съставен индекс Пи Ем Ай за глобалната активност във Франция се е свил до 49,8 през август (51,7 през юли) до най-ниското равнище от 18 месеца. Лекото влошаване на френската икономическа конюнктура се обяснява с лошото представяне на промишленото производство, като растежът е продължил в сектора на услугите, но с по-слаб темп в сравнение с юли. Спадът на глобалната активност се обяснява главно с повсеместно отслабване на търсенето и с най-големия спад на общия обем на новооткритите бизнеси от ноември 2020 г. В резултат на тона растежът на заетостта е забавил темп, а доверието на френските частни компании е на близо 2-годишен минимум.

Същевременно частният сектор в Германия отбелязва най-силния си спад от юни 2020 година. Съставният Пи Ем Ай индекс за Германия се е понижил до 47,6 през август (26-месечен минимум) спрямо 48,1 през юли, сочат предварителни данни на "Стандард енд Пуърс глоубъл".

Предварителният индекс за сектора на услугите е отстъпил до 48,2 (18-месечен минимум) спрямо 49,7 през предходния месец. Показателят за производствения сектор е нараснал до двумесечен максимум от 49,8 спрямо 49,3 през юли.

Спадът в Германия е свързан с комбинация от фактори, включващи нестабилността, високата инфлация и нарастващите лихви, които оказват значителен натиск върху търсенето. Свиването на бизнес активността през август е станало с най-бърз темп от юни 2020 г., отразявайки се на спада в сектора на услугите, едновременно с продължаващо намаляване на производствените обеми. Силните насрещни ветрове при търсенето са довели до трети пореден месец спад на появата на нови бизнеси в частния сектор в Германия. Отново водещо значение за низходящата тенденция има слабият износ. Големите складови наличности при клиентите са друг фактор, довел до отмяна или отлагане на нови поръчки за производствения сектор през август.

"Данните от Пи Ем Ай очертават мрачна картина за германската икономика в средата на третото тримесечие и показват задълбочаващ се спад на активността в честния сектор, отбелязва Фил Смит, директор в "Стандард енд Пуърс глоубъл".

Турция е регистрирала икономически растеж от 7,3 процента през първото тримесечие на настоящата година, заяви министърът на финансите Нуреддин Небати, цитиран от частната телевизия СиЕнЕн-Тюрк. Министърът изрази очакване, че резултатите ще бъдат още по-високи през второто тримесечие. "Постигнахме ръст, който върви паралелно с баланс между вътрешната и външната търговия. Очакваме ръст от над 7,3 на сто през второто тримесечие", каза още Небати.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4158