EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Соята – уникално скъпа! Какво следва?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Соята – уникално скъпа! Какво следва?

mail09:30 | 23.08.2012прегледи 937 коментарикоментари 0


Цената на соята достигна нов безпрецедентен рекорд, превишавайки прага от 17 долара за бушел (близо 36 литра) на фона на опасенията за реколтата на маслодайната култура през този период на изключителна суша в САЩ и трайно високо търсене,  предаде Франс прес. Вчера следобед един бушел с доставка през ноември поскъпна  на Чикагската борса до 17,1625 долара за бушел. Предишният рекорд за цената на соята бе отбелязан на 23 юли - 16,9150 долара за бушел. Цената на соята бе тласната нагоре най-вече от първите анализи на специализирана компания, която започна в края на седмицата анкета в американските земеделски райони. Според извадка от изследването "реколтата от соя е по-ниска в сравнение с предварителните оценки на министерството на земеделието на САЩ", подчерта анализатор, цитиран от АФП.

Ето каква бе прогнозата в края на юли за EconomyNews.bg на експерта от Софийската стокова борса Антонина Белопитова по повод цените на пшеницатаи влиянието на реколтата от соя . На въпрос "Може ли да говорим за рекордни цени в момента?" отговорът бе:
"Все още не може да се определи това повишаване за рекордно. Помним 2008 г., когато цената беше по-висока. В България през март-април 2008 г. имахме цени на пшеницата от 500 и над 500 лв., докато сега е на нива до 450 лв. Даже при нас, на ССБ, има предлагане на пшеница и за 420 лв. на тон без ДДС. Така че не може да се говори за рекорди. Ще наблюдаваме каква е ситуацията. Ще очакваме другата седмица да излязат новите прогнози на Световния съвет по зърно и ще видим как ще реагира пазара. В момента наистина е много напрегнат пазарът, но ако соята се съвземе в САЩ, и се добие по-добра реколта, тя ще отиде за фураж. Тоест балансът малко ще се пооправи и това напрежение ще спадне. Ако и тя се компроментира като реколта вече край. Цените ще станат наистина рекордни."

 


Тагове: цена, соя
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg