EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Софтуерен проблем = високи сметки за ток?

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софтуерен проблем = високи сметки за ток?

mail06:35 | 29.01.2015прегледи 2223 коментарикоментари 0


Цената на тока трябва да се увеличи, но това няма да стане през първите месеци на годината. Това заяви пред БНТ председателят на ДКЕВР Светла Тодорова. Регулаторът ще изиска точни разчети от електроразпределителните дружества, преди да реши с колко да поскъпне токът.

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране /ДКЕВР/ си е дала срок до петък, за да разгледа постъпилите материали от трите електроразпределителни дружества във връзка с отчитането на електроенергията по празниците и издадените от ЕНЕРГО-ПРО две фактури с един и същ падеж. Това каза пред журналисти днес председателят на регулатора Светла Тодорова, цитирана от БТА. Сведенията от ЕРП са постъпили късно вчера и ДКЕВР все още не ги е разгледала. Формално погледнато, дружествата са спазили изискванията на Наредбата за измерване на електроенергията, която предвижда, че измерването трябва да се прави на период, не по-дълъг от 31 дни, като са възможни два отчета в един месец, обясни Тодорова. За всяко измерване се издава фактура, добави тя. Според Тодорова е проблем, че падежът на две фактури е на една и съща дата, макар вероятно да има ограничение в софтуера на компанията.
В отговор на въпрос председателят на регулатора уточни, че има изискване по общите условия на ЕНЕРГО-ПРО, според което фактурата трябва да бъде до 8-мо число на следващия месец.
Трябва да се изследва дали фактурите, издадени по първото отчитане, са преди това 8-мо число, не мога да коментирам още, защото трябва да се видят конкретните фактури и дати, каза Тодорова.
На въпрос дали, ако изискванията за отчетния период са спазени, ЕНЕРГО-ПРО може да бъде глобено само заради издаването на две фактури с един и същ падеж, Тодорова каза, че трябва да се анализират всички документи, но на първо четене не вижда такава възможност.
По предварителни данни при останалите две дружества - ЧЕЗ и ЕВН, няма проблеми с отчитането на енергията, каза Тодорова. За възможността за увеличения на санкциите за ЕРП при откриване на нарушения Тодорова посочи, че според нея те и сега са в достатъчно голям диапазон. Въпросът е при минимално нарушение дали санкцията е достатъчно висока, нека депутатите да решат този въпрос, добави тя. Според нея на дружествата трябва да бъде дадена гъвкавост за периодите на отчитане на енергията, защото като има струпване на празници, това се оказва проблем. Отчитането при неработни дни се заплаща по различен начин, възможно е дружествата да заявят в исканията си за цени допълнителни разходи заради стриктните изисквания за отчитане, посочи председателят на регулатора.

Причината абонатите на Енерго Про да получат две фактури с един и същи падеж е софтуерът на дружеството, който не позволява фактуриране извън датите, които са му предварително зададени. Това стана ясно на заседанието на парламентарната комисия по енергетика, по време на която бяха изслушани представителите на трите енергодружества заради създалото се напрежение около сметките за ток, допълва БНР.
От комнанията обявиха, че не са могли да коригират софтуера си своевременно, но са дали информация на клиентите си, че сметките с междинен отчет през януари ще получат безлихвено разсрочване за 15 дни.

Вчера на извънредно заседание на енергийната комисия към Народното събрание, електроразпределителните дружества дадоха отчет заради двойните сметки за ток, съобщава Фокус. Пред депутатите представители на ЕРП-тата обясняваха за фактурирането на потребителите през зимните месеци. Председателят на енергийната комисия Делян Добрев увери, че казусът от 2012 година със сметките за ток, няма да бъде повторен. Според него това, което се случва сега е в много по-малки мащаби, като в ЕВН и ЧЕЗ няма жалби или са много по-малко. В районите на „Енерго-про” обаче, са издадени 67 000 фактури, които са с един и същи падеж като от абонатите се иска да платят сметка за ток от 52 дни, а не месечна. Мениджър „Регулаторни дейности” в ЧЕЗ Зорница Генова увери народните представители, че в дружеството е създадена необходимата организация за отчитането, а от „Енерго-про” посочиха, че е съкратен до минимума броя на клиентите, които получават междинна фактура. Славчо Атанасов от Патриотичния фронт, каза че от коалицията настояват да продължи процедурата по отнемане на лицензите на ЕРП-та. „Второто, което искаме е да има текущ контрол на електроенергията“, коментира той. От думите му стана ясно, че от ПФ настояват и за изпитание на електромерите, за да се докаже дали те могат да бъдат коментирани. Председателят на комисията по енергетика каза: „Убеден съм, че санкциите срещу електроразпределителните дружества трябва да бъдат увеличени“. По думите му Народното събрание не глобява, а решава колко да бъдат санкциите срещу тях. Според Добрев, ако не се увеличат санкциите, няма да има ефективно решение на въпроса и посочи, че ще предложи глобите да бъдат увеличени с 10 пъти в случаите, в които се докаже нарушение на ЕРП-та. Делян Добрев коментира, че след проверките на ДКЕВР, ако бъдат установени нарушения, ще има и глоби срещу „Енерго-про”. Председателят коментира, че 5% намаление на цената на тока не е усетено от потребителите.

Снимка: ЕП


Тагове: ток, ЕРП, сметки
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4196