EUR 1.9558
USD 1.8018
CHF 1.9937
GBP 2.2783
CNY 2.4960
you tube
mobile version

София:„Седмица на рециклирането" в 50 училища

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София:„Седмица на рециклирането" в 50 училища

mail07:15 | 14.11.2017прегледи 10447 коментарикоментари 0


„Седмица на рециклирането с Екопак“ ще се проведе за първи път в над 50 училища в София, обяви зам.- министърът на образованието и науката Деница Сачева. Инициатор е „Екопак България“, лицензирана от МОСВ организация за оползотворяване на отпадъци от опаковки. По време на седмицата  вниманието на учениците ще бъде насочено към темите разделно събиране, рециклиране и оползотворяване на отпадъци, опазване на околната среда и устойчиво развитие. В учебните часове или извън тях ще се провеждат уроци, различни събития и състезания. Идеята е да се обединят усилията на учители, ученици и родители в разделното събиране на отпадъци от опаковки и усвояването на знания за рециклирането им. 

„Програмата е 3-годишна. Първата седмица ще е през ноември,  когато се провежда Европейската седмица за намаляване на отпадъците (21-29 ноември 2017 г.). Започваме със софийски училища. През следващата година инициативата ще се проведе в още 12 общини, първата от които е Бургас“, обясни изпълнителният директор на „Екопак България“ Тодор Бургуджиев. Според него децата са най-добрите посланици на идеята, тъй като те могат да заразят родителите си със загриженост за околната среда, за да стане България по-добро и по-чисто място за живеене. Инвестицията в инициативата е 200 000 лв.

“Екопак България” предоставя на училищата, които се включват в инициативата, образователен пакет в помощ на учителя: ръководство за провеждане на екочас на класния ръководител,  за ученици от 1-ви до 7-ми и от 8-ми до 12-и клас; видеоматериали, инструкции за провеждане на игри и състезания, образователни табла  и плакати. Ръководствата са разработени от “Заедно в час” и представят темата по атрактивен за децата начин.

Зам.-министърът на образованието и науката Деница Сачева съобщи, че МОН ще създаде донорски портал, в който ще бъдат обявени компаниите, инвестиращи в образователни проекти, за да могат те да бъдат достъпни за повече училища.

Всички училища, които проведат уроци в “Седмицата на рециклирането с Екопак”, ще получат кошчета за разделно събиране на отпадъци и грамоти. Ще бъдат отличени и най-инициативните учители.

“Инициативата е изключително навременна. Децата често се превръщат в учители на родителите си. Рециклирането е тема на дневен ред, тъй като всеки човек генерира половин тон отпадъци годишно, а 1 т рециклирани отпадъци спасява 17 дървета”, приветства инициаторите председателят на комисията по околна среда в парламента Ивелина Василева.

 

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 3886