EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"София Тек Парк" готов през 2015г.

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"София Тек Парк" готов през 2015г.

mail10:00 | 18.05.2012прегледи 881 коментарикоментари 0


През 2013г. ще бъда направена първата копка по изграждането на „София тек” парк, която включва построяването на първите три сгради от проекта, а въвеждането им в експлоатация е насрочено за края на 2015г. Това заяви президентът на Република България Росен Плевнелиев, който е на работно посещение в САЩ. Google, Hewlett Packard и Cisco са част от компаниите, които ще окажат съдействие на България в разработването на концепцията за София тек парк, съобщи спец. кор. на БТА Николай Петров. "България е постигнала доста в миналото, България има много обучени и талантливи кадри и специалисти, и искаме да им дадем възможност да реализират своите идеи. Надяваме се една част от младите, кадърни хора да останат по този начин в България, а не просто да търсят място под слънцето и да работят за компании по целия свят"., заяви Плевнелиен
Платформата "София тек" е финансово осигурена с европейски фондове по оперативна програма "Конкурентоспособност"и ние сме длъжни не само да похарчим едни 100 милиона лева, които са налични по тази програма, но и да ги превърнем в катализатор на много по-голям успех. Но това е само първият етап. Предполагам, че във фискалната рамка 2013-2020 г. ще бъдатпредвидени двойно повече средства. България участва със стандартния размер на съфинансиране 15 на сто, заяви президентътПлевнелиев.
В "София тек" не е необходимо просто да се постоят две или три сгради. "Днес ние научихме нещо много по-важно - че е необходимо институциите да си сътрудничат. В научноизследователския комплекс на НАСА стана ясно, че до преди 10-15 години в Силициевата долина в Калифорния ситуацията е била много сходна с обстановката сега в България. Институциите са работили на парче, бизнесът е смятал, че няма никаква нужда от намесата на държавата. В същото време университетите са произвеждали кадри, общините също са преследвали свои цели.
Преди 15 години тези играчи разработват концепцията за сътрудничество, която да ги изстреля на световно ниво в сферата на информационните и комуникационните технологии".Това ще бъде моделът и на "София тек". Софийска община, Софийски университет, Техническия университет в София, БАН, както и неправителствени и работодателски организации ще обединят усилията си, за да можем да създадем условия за развитие на информационните и комуникационните технологии въз основа на наличното финансиране.
"Всяка една от компаниите, с които разговаряхме днес, може да бъде полезна в това направление. Cisco създаде интернет,Cisco обучи над 17 хиляди души в България. Cisco е пионер в дистанционното обучение, което позволява с помощта на тази компания в "София тек" да бъде създаден форум на водещите университети в света. Той ще даде допълнителни възможности за обучение, както на технологии, така и на предприемачество. Всъщност университетите в Силициевата долина произвеждат специалисти, но много малка част от тях са способни да произведат предприемачи", посочи президентът.
"Две неща вече са сигурни. Първо платформата "София тек" ще бъде създадена. До края на тази година ще приключи изготвянето на концепцията за проекта, правителството ще вземе решение за даване на един от най-атрактивните парцели - а именно на "4-ти километър" на "Цариградско шосе". Пак там ще бъде разположен музеят на науката и технологиите "Джон Атанасов", който също ще бъде част от "София тек". В "София тек" трябва да бъде създадена и добрата комбинация от технологичен център, нормални офисни площи, форуми за обучение. Научноизследователският парк на НАСА е добър пример - там студенти, професори и специалисти се събират, за да генерират идеи. Там всяка седмица се ражда по една фирма, категоричен бе Росен Плевнелиев.
Оказа се, че хората с които президентът е разговарял днес - и Google, и в Hewlett Packard, и в Cisco, и в НАСА, са много добре запознати с потенциала на България. Познават в подробности и миналото на България в сферата на информационните технологии. Знаят, че сме една от държавите с най-добър интернет в света. Председателят и главен изпълнителен директор на Cisco Джон
Чеймбърс, и в Google и Hewlett Packard също познават много добре нашата стратегическа програма за развитие до 2020 г, и дават идеи. Тези компании са убедени, че платформата "София тек" има сигурен източник на финансиране.
"Но ние се нуждаем от стратегическо партньорство. И точно това бе целта на сегашното посещение в САЩ: да търсим - и вече намерихме - тези партньори", подчерта той. Следващите стъпки са: правителството да даде необходимия парцел за "София тек", министерството на икономиката да създаде фирма, която ще бъде бенефициентът по оперативната програма, за да стартира процедурата за отпускане на финансирането. С Европейската информационна банка ще бъде договорено създаването на фондове за финансиране и обучение.Следващата година ще бъде направена и първата копка на първите три сгради. От края на 2015 г. "София тек" трябва да работи, трябва да сме завършили първия етап на този проект."Ще дам още един пример - в района, където искаме да построим "София тек", има концентрирани няколко обекта на военните, включително и тяхна логистична база. Министерството на отбраната е готово да сътрудничи за осъществяването на проекта", подчерта президентът.
Последната среща днес на президента Плевнелиев в Сан Хосе също е свързана с проекта "София тек". Той ще посети бизнесинкубатора в Силициевата долина и ще разговаря с неговото ръководство. По-късно днес Росен Плевнелиев и придружаващата го делегация ще отлетят за Чикаго.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4161