EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София с 8,4 млн. лв. повече събрани данъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София с 8,4 млн. лв. повече събрани данъци

mail13:56 | 20.10.2010прегледи 521 коментарикоментари 0


Близо 70 процента е изпълнението на собствените приходи на Столичната община, съобщи на пресконференция кметът на София Йорданка Фандъкова. Събраните за девет месеца данъци са с 8,4 млн. лв. повече в сравнение със същия период на миналата година.
Най-важната оценка за нас е докладът на "Стандарт енд Пуърс" за повишаването на кредитния рейтинг на общината, посочи Фандъкова.
След дадено право за ревизии към длъжниците на общината са направени 147 такива, съобщи заместник-кметът Минко Герджиков. В резултат на това са издадени 93 акта, като 31 са обжалвани пред Административния съд-София, като 22 от тях вече са постановени
от съда в полза на общината, добави Минко Герджиков. Около 62 процента от събраните по този начин суми са от фирми. Като административно-назакателна мярка е наложен запор на сметките на три фирми.
От събраните до момента средства от общинските данъчни служби 30 милиона лева са от стари задължения, каза още Герджиков. От заложените 74 млн. лв. средства от данък "МПС" за тази година, до 30 септември са събрани 53 млн. лв., за данък "сгради" са
събрани 54 млн. лв. от заложените 76 млн лв., от такса "смет" събраните средства са 127 млн. лв. при заложени 167 млн. лв.
Сред най-големите длъжници на общината са Софийският университет - 5,5 млн. лв., магазини "Европа", които дължат за такса "смет" 1,544 млн. лв., "Титан", които дължат за стадион "Българска армия" и базата в Панчарево 1,1 млн. лв. за такса "смет". С "Титан" общината се е договорила за погасяване на дължимата сума на две равни вноски през ноември и декември. МВР дължи за такса "смет" за басейна "Спартак" 384 хил. лв.
Административният съд се е произнесъл в полза на общината по съдебното дело, но министерството е обжалвало решението пред ВАС.
По думите на Герджиков над 90 процента са преведените суми към почистващите фирми за сметосъбиране и сметоизвозване съгласно заложените 68 млн. лв. На фирмите авансово са приведени 2,46 млн. лв. за осигуряване на дейностите по зимното почистване, каза още заместник-кметът.
Изпълнението на данъка върху възмездните сделки е по-добро от миналата година, посочи Герджиков. Досега са събрани 44 млн. лв. от 68 млн. лв., планирани до края на годината.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg