EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София на дъното на зелените градове

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София на дъното на зелените градове

mail15:17 | 30.03.2010прегледи 812 коментарикоментари 0


Ралица Русинова
Столицата на Дания – Копенхаген е „най-зеленият” град, а София е на предпоследно място. Единствено столицата на Украйна – Киев, е след българската столица. Това се казва в изследване на 30 европейски града, осъществено от германската компания „Siemens”. 
Оценките са според индекса, създаден от изследователската група Economist Intelligence Unit на британското списание “Economist”. Изданието взема предвид 30 индикатора, повечето от които се основават на официални данни.
Индексът на зелените градове се базира на осем критерия – въглеродни емисии, транспорт, енергия, сгради, вода, боклуци, качество на въздуха и екополитики.
София има ниски показатели във всичко, освен по показател „качество на сградите”.
Най-големият проблем на София е управлението на водните ресурси, тъй като се оказва градът в Европа, чиито жители консумират най-много вода, без да я пестят. София е и градът с най-големите течове, поглъщащи огромни количества вода. И по отношение на въздуха българската столица се класира на 29-то място заради високите нива на серен диоксид.
Най-добро е качеството на въздуха в литовската столица Вилнюс, а най-лошо в Киев, Украйна.
Амстердам управлява най-добре боклука на града, а Брюксел има най-устойчива политика за превръщането си в зелен град.  Данните са огласени на 15-ата конференция на страните от рамковата конвенция на ООн за промените в климата в Копенхаген. 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg