EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София: Запазват "царските" бордюри

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София: Запазват "царските" бордюри

mail10:04 | 05.11.2021прегледи 872 коментарикоментари 0


Над 2000 гранитни бордюра, разположени по тротоарите на улиците "Алабин", "Лавеле" и "Княз Борис I", част от обхвата на протичащия в момента ремонт на трамвайното трасе, ще бъдат запазени и възстановени, съобщи Столична община.
Бордюрите са поставени при организацията на централната градска част в началото на ХХ век и най-характерното за тях е, че всеки е изработен на ръка. Тежестта им варира между 150 и 400 кг.


В отсечката между Съдебната палата и пл. "Македония" има над 2000 гранитни бордюра, които представляват архитектурно-строителна недвижима културна ценност с местно значение. При ремонта на трамвайното трасе, който протича в момента, бордюрите се демонтират и монтират на ръка, но заради особено голямото им тегло, всеки се връзва с колани и се повдига с малък багер, посочват от Столичната община.


Реконструкцията на релсовия път и закупуването на нов подвижен състав (трамваи) по него се реализират от Столичната община по проект "Интегриран столичен градски транспорт - фаза II" с финансовата подкрепа на ОП "Региони в растеж" /2014 - 2020/, съфинансирана от ЕС чрез Европейския фонд за регионално развитие.

Снимки: Община София


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg