EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

София дофинансира с 8 млн.лв. болниците

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София дофинансира с 8 млн.лв. болниците

mail11:05 | 10.10.2017прегледи 9822 коментарикоментари 0


Средногодишно Столична община отделя близо 8 млн.лв. за дофинансиране на общинските болници за дейности, които не се поемат от здравната каса, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова. Тя участва в международна конференция "От европейска към национлана здравна политика". Общинските болници са длъжни да приемат всеки пациент, който има нужда от помощ, подчерта Фандъкова. По думите й изключително важна е ролята на мениджърите на лечебните заведения и тяхната подготовка. Като търговски дружества тези болници трябва така да разпределят ресурса си, че да успяват да привлекат добри лекари и медицински сестри, както и да издържат на тежката конкуренция.
    Различни са дълговете на общинските болници, каза още Фандъкова в отговор на въпрос за сумата, която болниците дължат на доставчици на лекарства и консумативи. Тя подчерта, че някои от болниците вече са започнали да се издължават, като най-тежка е ситуацията в Пета МБАЛ.
    Директорът на Пета МБАЛ Борил Петров каза пред журналисти, че ръководството се старае и засега има успехи, но процесът ще бъде дълъг и труден. Все още има лимити във всички лечебни заведения, припомни той и подчерта, че той е бил намален за Пета МБАЛ. Той допълни, че в болницата са закрити отделения, които са имали лоши финансови резултати. Петров уточни, че Пета МБАЛ е най-голямата общинска болница и в нея се лекуват пациенти от цялата страна.
    Столичната община разполага с близо 30 диагностично-консултативни центъра /ДКЦ/, като към тях също се насочва ресурс, каза още Фандъкова и подчерта, че някои от сградите им ще бъдат ремонтирани. За мен е важно да се използват и допълнителните възможности, особено в сферата на енергийната ефективност, добави тя. Бихме искали ДКЦ да имат такова управление, което да им позволи да се издържат, в това отношение имат много резерви, добави още столичният кмет.БТА


Тагове: болници, София
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4099