EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

София домакин на Виенския икономически форум

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

София домакин на Виенския икономически форум

mail06:25 | 05.01.2024прегледи 647 коментарикоментари 0


София ще бъде домакин на следващата среща на Виенския икономически форум, която ще се проведе на 22 април 2024 г., написа вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел в профила си във Фейсбук след среща с посланик д-р Елена Кирчева, основател и генерален секретар на Виенския икономически форум. Срещата в България се случва месец след разговорите им във Виена, припомня външният министър. 

Виенският икономически форум е двигател за развитие и има водеща роля в намирането на решения на глобални и регионални предизвикателства. Той показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие, заяви Мария Габриел и благодари на посланик Кирчева за енергията и отдадеността към каузите на форума.

БТА припомня, че на 13 ноември Мария Габриел откри 20-ото издание на форума. Мотото на изданието бе „Продължаваме да изграждаме икономически мостове в трудни времена“. Виенският икономически форум е учреден през 2004 г. със стратегическата цел да насърчава регионалното сътрудничество и диалога между държавите членки в региона от Адриатическо до Черно море. В продължение на две десетилетия форумът се утвърждава като мост между икономиката и политиката. Той събира политици, икономисти и дипломати за важни дискусии с цел развитие на регионалната икономика, обясниха от външното ни министерство. С работата си през изминалите двадесет години форумът показва, че регионът на Югоизточна Европа е фактор за стабилност, сигурност и развитие. Европа има нужда от региона и регионът има нужда от Европа, заяви Мария Габриел на откриването.

Във форума участва и премиерът Николай Денков. В панела „Изграждане на икономическо сътрудничество в трудни времена“ министър-председателят изтъкна, че България продължава да работи активно със своите съседи за развиване на транспортните, енергийните и дигиталните връзки. Добрата свързаност в Източна Европа ще допринесе много ползи за всички европейски граждани, смята той. „Европа е пример за мултикултурно общество, което трябва да се цени всеки ден“, отбеляза още Николай Денков.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1037