EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Софийските данъци без промяна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Софийските данъци без промяна

mail16:30 | 30.12.2010прегледи 593 коментарикоментари 0


От 60 стотинки до 3 лева да е туристическият данък в София, предлага Столичната община. Размерът на местните данъци да не се променя спрямо нивата им през тази година, предлагат още от общината. Докладът на заместник-кмета Минко Герджиков за размера на местните данъци в столицата е публикуван на страницата на Общинския съвет за обществено обсъждане.

От общината ще заложат приход от данък "сгради" за следващата година в размер на 88 млн. лв., като в общинската наредба за местни данъци ще бъде предвидена възможност, съгласно Данъчно-осигурителния процесуален кодекс, за служебно издаване на акт за установяване на задължения по данни от направлението "Архитектура и градоустройство" или нотариални актове от Агенцията по вписванията. Увеличението на приходите от таксата ще е резултат от промяната в Закона за местните данъци и такси, съгласно която нежилищните имоти на предприятията се облагат върху по високата от двете стойности - отчетната стойност или данъчната оценка, посочват от общината. Според мотивите от въведените до момента данъчни декларации данъчната основа се увеличава с близо 4 млрд. лева, което ще доведе до увеличаване на очаквания приход от данъка от юридически лица със 7,5 млн. лева.

Данъкът върху наследствата също да остане на досегашното си ниво и през следващата година - 0,7 на сто за наследствен дял над 250 000 лева за братя и сестри и техните деца и 5 на сто за наследствен дял над 250 000 лева за лица извън горепосочените. Предполагаемият приход от този данък е десет пъти по-малко от заложения в тазгодишния бюджет - 10 000 лева.

Няма да се променят и ставките за данък "МПС", като от общината разчитат за повишаване на събираемостта да има значение и промяната в закона за местни данъци и такси, съгласно която при годишен технически преглед плащането на данъка се удостоверява с представяне на документ, издаден или заверен от общината.

Няма да се променя и размерът на данъка за придобиване на имущества при дарение и по възмезден начин, както и размерът на патентните данъци по зони, тъй като нивата им са близки до максималните, определени в закона.

От следващата година общината ще събира по 60 стотинки туристически данък на нощувка в места за настаняване с категория "една звезда", по 1,20 лева - за "две звезди", по 1,80 лева - за "три звезди", по 2,40 лева - за "четири звезди", по 3 лева - за категория "пет звезди". Размерът на дължимия данък за календарния месец ще се определя, като броят на предоставените нощувки за месеца се умножи по размера на данъка според категорията на обекта. Новият данък ще се плаща по тази схема от 1 февруари.

В общинската наредба за местни данъци ще бъде записано, че невнесените в срок данъци ще се събират заедно с лихвите по закона за лихвите върху данъци, такси и други подобни държавни вземания, а принудителното събиране ще се извършва от публични изпълнители по реда на Данъчно-осигурителния процесуален кодекс или от съдебни изпълнители по реда на Гражданския процесуален кодекс.

Данък "сгради" ще се плаща на две равни вноски - от 1 март до 30 юни и до 30 октомври, като за платилите го до 30 април за цялата година ще има отстъпка 5 на сто. Същите условия ще важат и за плащането на данък "МПС".(БТА)
 


Тагове: София, данъци
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg