EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сорос срещу Brexit, проблеми в Русия

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сорос срещу Brexit, проблеми в Русия

mail09:20 | 21.06.2016прегледи 1062 коментарикоментари 0


Най-известният валутен спекулант в света Джордж Сорос предупреди, че вот на Великобритания за напускане на ЕС в четвъртък ще има по-голям и вредоносен ефект британския паунд отколкото този, който той нанесе, когато изкара Великобритания от Обменния валутен механизъм преди почти четвърт век, пише The Guardian.Джордж Сорос заяви, че вот за брекзит ще доведе до „черен петък“ за Обединеното кралство, но девалвацията на лирата няма да донесе нито един от позитивните ефекти , на които се радваше икономиката през 1992 г., след „черната сряда“, организирана от него.
Сорос заяви, че за разлика от „черната сряда“, сега Великобритания има ограничени възможности за сваляне на лихвените проценти, страната притежава далеч по-голям дефицит в текущата сметка и износителите няма да могат да се възползват от евтиния паунд, заради несигурността, която ще предизвика напускане на ЕС.„Бих очаквал девалвацията да бъде по-голяма, а също и по-разрушителна от 15-те % девалвация през 1992 г., когато имах щастието да натрупам значителни печалби за моя хедж фонд за сметка на Банката на Англия и британското правителство“, заявил Сорос пред британското издание.

Сорос е изказал мнение, че Русия се превръща в световна сила, докато Европейския съюз се руши, пише „Коммерсант“, като се позовава на агенция Reuters. На събитие в Лондон, организирано от обществено-политическото движение „Отворена Русия“ на Михаил Ходорковски, Сорос е отбелязал, че по същия начин ЕС е разцъфтявал, когато е започнал разпада на СССР. По-рано финансистът заяви, че Русия може да бъде изправена пред банкрут през 2017 г., когато са падежите на голяма част от външните заеми на страната. „Режимът на Путин ще бъде изправен пред банкрут през 2017 г., когато дойдат падежите за изплащане на голяма част от външния дълг“, заяви милиардерът.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg