EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сорос: Рецесията в Европа неизбежна

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сорос: Рецесията в Европа неизбежна

mail13:35 | 16.06.2010прегледи 591 коментарикоментари 0


Рецесията в Европа през следващата година е „почти неизбежна”, както и годините на стагнация след нея, е убеден милиардерът Джордж Сорос. Вината за това е на самите законодатели - спасителните мерки, които предприемат срещу кризата, доведоха до затворен кръг, цитира думите на инвеститора Reuters.
Грешките, които бяха направени при въвеждането на единна европейска валута, сега ще станат очевидни, коментира още Сорос, предупреждавайки, че кризата около еврото може да доведе до разпадане на целия Европейски съюз. Основният проблем, според него, е отсъствието на коригиращ механизъм или план, позволяващ на страните да излязат от зоната на еврото.
Германия изнуди останалите страни да приемат механизъм за това, как да бъде използван фондът от $1 трлн., заделен за спасяване на икономики от еврозоната, но наложи и собствените си стандарти на останалите европейски страни, относно търговския излишък и високите нива на спестяванията, допълва още Сорос. „Но не би трябвало да бъде кредитор страна, която има търговски излишък, при положение, че това ще рефлектира върху някоя друга, която е в дефицит,” отбелязва инвеститорът. „В това именно се състои опасността на настоящата ситуация: налагането на бюджетна дисциплина в период, когато търсенето е недостатъчно, а банковата система е слаба, ще доведе до образуване на затворен порочен кръг,” смята Сорос.
Германия няма да има проблеми - слабото евро ще помогне на икономиката й. „Германия ще разцъфне като роза, но останалите държави от Европа ще поемат надолу по един стръмен път, като стагнацията ще продължи години, а ситуацията може да се влоши. С други думи - по мое мнение, рецесията изглежда почти неизбежна,” смята милиардерът.
Спасяването на банковата система ще бъде сложно, тъй като е прекалено обременена от дългове. Европейските банки изкупиха огромни количества държавни облигации на страни със слаби икономики и при това с малка процентна разлика. „По тази причина немските и френските банки сега притежават испански държавни облигации в условия на високо ниво на дълга,” отбелязва инвеститорът. По неговите думи, кризата на доверието ще продължи да нараства, като банките още сега отказват да отпускат кредити една на друга.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg