EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сорос: Нужна е реформа на банките

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сорос: Нужна е реформа на банките

mail18:44 | 17.06.2009прегледи 570 коментарикоментари 0


Финансистът Джордж Сорос в своя статия във в. Financial Times пише, че „търговията за собствена сметка трябва да бъде финансирана със средства, различни от собствения капитал“ и призовава за реформа на банковата система в посока отделяне на инвестиционната дейност от традиционните търговски операции на банките.
„Ако една банка е твърде голяма, за да бъде оставена да фалира, регулаторните органи трябва да вземат по-строги мерки за предпазване на капитала от прекомерен риск. Те трябва да регулират процеса на търговия за собствена сметка, за да може възвращаемостта и рискът да бъдат уравновесени“.
Хедж-фондовете и останалите големи инвеститори би трябвало да бъдат наблюдавани, за да е сигурно, че няма да акумулират „опасни диспропорции“ докато търговията и емитирането на деривативни инструменти би трябвало да бъдат абсолютно регулирани.
„Произволно създадените деривативи служат единствено за подобряване на маржа на печалбата на финансовите инженери, които ги измислят“, категоричен е Сорос. Освен това специалистът за пореден път заяви, че някои деривативни инструменти като например контрактите за предпазване от необслужване на задълженията (credit default swaps), трябва да бъдат забранени.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg