EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Соковете от ябълки и грозде боядисани

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Соковете от ябълки и грозде боядисани

mail11:50 | 29.07.2011прегледи 847 коментарикоментари 0


Вода, оцветители, аромати, стабилизатори и консерванти, с общото наименование Е-та и съвсем малко плодови концентрати. Това е почти клиширано съдържание на етикетите на повечето газирани и негазирани напитки, които се предлагат в магазинната мрежа, установи проучване на “Марица”. Макар, че всички имат претенции да се наричат плодови напитки, съдържанието на плод в тях е не повече от 10%. На пръсти се броят тези, в които е вложен плодов концентрат максимум 50 процента, доколкото може да се вярва на етикетите. Иначе стайлингът на пластмасовите бутилки, в които се предлагат десетките сокове е перфектен. Снимките на плодовете по опаковките са толкова примамливи, че бързо грабват окото и човек въобще не се замисля, още по-малко се зачита в съдържанието. Явно производителите са вложили повече сили и средства да декорират опаковките, отколкото в качеството на продукта, което си е трик за привличане на клиенти. Потребителите се блазнят също и от цената на т.нар. плодови напитки.
Най-евтината три литрова бутилка със съдържание “Златен портокал” е само 1,19 лв. Цената сама по себе си подсказва, че качеството за това количество е нула. Не може една газирана безалкохолна напитка да е вкусна и в същото време да съдържа въглероден двуокис, 4 вида изкуствени подсладители - Е 950 /ацесулфат - К/, Е 951/вредният аспартам, за който “Марица” е писала многократно, Е 952/цикламова киселина/ и Е 954/захарин/, оцветители и само аромат на портокал. Въпросната имитация на напитка, името на която е обида за цитрусовия плод, е производство на фирма, която държи правата за бутилиране на известна марка минерална вода. Прави впечатление, че няколко производители от Пловдивско буквално се надпреварват кой повече евтини напитки да предложи. Цели рафтове са отрупани с газирани питиета с имена на цветя, лимонада и други, а цените малко над лев за 2 литра.
Стабилизаторите Е 412 - гума гуар, Е 414 - гума арабика и Е 440 - пектин, аромати, оцветители и само 10 процента концентрат, са включени в състава на друга безалкохолна напитка “Портокал лайт” с марка Prisun. За първите две Е-та, отбелязани с червено в потребителския класификатор има предупреждение - Внимание! Риск от задавяне при деца. Под същата марка се предлагат и сокове от грозде, вишня и др. Напитката с 10 процента грозде е докарана на цвят с Е 150d - или карамел, а вишнята е оцветена с черен морков. На бутилките пише, че соковете са обогатени с различно съдържание на витамин С. Едва ли от ценния витамин е останала и следа, при положение, че заради липсата на консерванти напитките са пастьоризирани, т.е обработени при висока температура, която унищожава витамин С. Черен морков са предпочели за боя и производителите на Обединени румънски бирени фабрики, които са предлагат плодова свежест, която обаче не е плодова бира с 8 процента ябълка и 45 на сто касис.
Освен различни Е-та вложени като консерванти и оцветители в плодовата напитка Family, за червеният оцветител - Е 122 (азорубин) е доказано, че води до хиперактивност при децата. Производителят е проявил коректност към потребителите, като ги предупреждава със специален стикер, макар и с миниатюрен шрифт, че същото Е може да има неблагоприятни последици върху дейността и вниманието при малчуганите.
 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg