EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Собственици на магазини по "Витошка" укриват доходи

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Собственици на магазини по "Витошка" укриват доходи

mail09:45 | 22.04.2010прегледи 1445 коментарикоментари 0


Собственици на луксозни магазини по централните търговски улици в столицата „Витоша", „Раковски", „Позитано" и др. крият доходи от наеми. Това е показала проверката на инспектори от НАП, съобщи информационна агенция Стандарт Нюз.
При 33 ревизии в търговски обекти на пъпа на София са разкрити близо 300 000 лева укрити данъци върху доходите, съобщиха от приходната агенция.
Собственик на 7 имота на най-скъпия бул. „Витоша" декларирал 4 пъти по-ниски доходи от наеми спрямо експертната оценка. Той се опитал да укрие повече от 84 000 лв. данък, изчислиха от НАП. Освен глобата и дължимия данък, той ще плати и 25 000 лв. лихва.
Столичната Витошка миналата година бе класирана на 53-о място сред най-скъпите търговски улици, измерено по наемите, от компания за имоти Colliers. Според компанията средните наеми на нея вървят по около 120 евро на квадратен метър.
Според договор, магазин от 68 кв. м на ул. „Раковски" бил отдаден под наем за 5 пъти по-ниска сума от определената от експертите цена, изведоха друг фрапиращ случай инспекторите. Освен това, ревизорите установили, че собственикът изобщо не е декларирал никакви доходи от наем. Задълженията му, заедно с лихвите, са повече от 24 000 лв.
Нагъл собственик пък направо изгонил наемател, който се осмелил да поиска фактури за наема. Наемателят плащал месеци наред договорения устно наем, но му давали фактури за 20 пъти по-ниската стойност на наема, залегнала в договора. Собственикът гушнал над 153 000 лв., но издал фактури за ... 8000 лв.
Така фирмата на наемателя била ощетена с повече от 40 000 лв. от ДДС и данък общ доход, сметнаха инспекторите. В последните месеци обаче наемателят настоял да си получи фактурите за всичко, което всъщност е платил. Вместо това получил нотариална покана да напусне обекта. "В нея наемодателят цитирал устно договорената сума на месечен наем, а не посочената в договора. Така сам разкрил укритите от него доходи", обясниха от НАП.
Проверките продължават, подчертаха от НАП.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg