EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Собственикът на ОББ напуска България

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Собственикът на ОББ напуска България

mail07:00 | 05.10.2013прегледи 5702 коментарикоментари 0


Националната банка на Гърция (National Bank of Greece - NBG) ще се оттегли от пазарите в Югоизточна Европа, включително от Румъния и България, в рамките на споразумение, сключено между гръцката кредитна институция и ЕК, съобщава румънското издание "Капитал", като се позовава на гръцкия вестник "Катимерини".
Националната банка на Гърция е постигнала споразумение с органа по конкуренцията в рамките на ЕК, според което групата ще запази мажоритарното си участие в турския клон Финансбанк, но ще се откаже от по-голямата част от дейностите си в Югоизточна Европа. По този начин Националната банка на Гърция ще се оттегли от  Румъния, България, Сърбия, Македония и Албания, отбелязва гръцкото издание.
Кредитната институция ще запази 60% от акциите на банка Финансбанк в Турция, а останалата част от 40% ще бъдат продадени на инвеститори на два етапа до края на 2017 година.
Пре лятото на 2013 година стана ясно, че Национална банка на Гърция е успяла да събере достатъчно капитал, за да избегне национализация. 
Петдесет милиарда евро от международните заеми за Гърция са предназначени за банковия сектор. За да избегнат национализация банките трябва да съберат 10% от необходимите капитали от частни инвеститори. Останалата сума се осигурява от спасителния фонд, създаден със средства от международния спасителен заем.

Общата сума за рекапитализация на Националната банка на Гърция възлиза на 9,76 милиарда евро.

Четирите най-големи гръцки банки - Националната банка на Гърция, Юробанк, Алфа и Пиреос - са включени в схема за рекапитализация на обща стойност 27,5 млрд. евро.

В България NBG  е представена чрез Обединена българска банка – ОББ. Тя е учредена
през 1992 г. посредством сливането на 22 български регионални търговски банки, ОББ е първият и най-мащабен консолидационен проект в българския банков сектор. Национална банка на Гърция притежава 99,9% от собствеността на ОББ.
Кой може да е следващият собственик на ОББ?
В България оперира Пощенска банка - част от  Юробанк Груп. Сливане между Юробанк Груп и Националната банка на Гърция  беше планирано, като 85% от акциите на Юробанк бяха обменени в резултат на доброволното търгово предложение от страна на НБГ. Към месец април 2013 г. обаче настъпи промяна - Бордът на директорите на Юробанк реши да предложи увеличението на акционерния капитал на стойност 5.8 млрд. евро да бъде изцяло осигурено от Гръцкия фонд за финансова стабилност (Hellenic Financial Stability Fund – HFSF), което да доведе до незабавната рекапитализация на банката. Съответно през април тази година Гръцкият фонд за финансова стабилност осигури увеличение на акционерния капитал на Eurobank на стойност 5.8 млрд. евро, което доведе до рекапитализацията на банката и Юробанк стана първата напълно рекапитализирана системна банка в Гърция. Впоследствие, през месец юли 2013 г. Юробанк придоби New TT Hellenic Postbank - HPB и New Proton Bank – Proton.

 Още две гръцки банки оперират в България - това са Алфа банк и Банка Пиреос.

 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1046