EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

СО получава 50% от средствата от рециклираните отпадъци

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

СО получава 50% от средствата от рециклираните отпадъци

mail16:30 | 01.08.2011прегледи 308 коментарикоментари 0


Столичната община ще получава половината от средствата от предадените за рециклиране материали вследствие на предварителното сепариране на събраните отпадъци, каза след отварянето на офертите на фирмите-кандидати за извършване на предварително третиране на смесени битови отпадъци заместник-кметът на столицата Мария Бояджийска.
Освен това след класирането им с подписването на новите договори за тази дейност ще се засили контролът по предварителното третиране на столичните отпадъци. На площадките, където са сепариращите инсталации ще трябва да има електронни везни, а освен това и видеонаблюдение. В процедурата участваха две фирми - общинската "Чистота-Искър" ЕООД и обединение "Екосорт". Фирмите дадоха свои оферти само в позициите, които са свързани с техните инсталации - общинската за третиране на до 120 хиляди тона, както и двете частни - за третирането на до 240 хиляди тона. Бояджийска посочи, че целта на общината е да се получи така, че минимум 7 процента от общото количество битови отпадъци да се предават за рециклиране, а други 35 процента - за оползотворяване. Така ще се намали количеството на депонираните отпадъци в "Суходол" с около 50 процента на тон и
около 60 процента - от обема им. Общинското дружество предложи цена от 47,29 лева на тон за сепарирането на отпадъци, а обединение "Екосорт" - 57,72 лева на тон.
Мария Бояджийска заяви, че Столична община няма да сключи договорите, ако цените надвишават индикативната стойност. Тя посочи, че сегашните договори - с "Чистота-Искър" и с "Екобулсорт", изтичат в края на годината и даже при анулиране на сегашната процедура ще има време за обявяването и приключването на нова.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg