EUR 1.9558
USD 1.7957
CHF 2.0346
GBP 2.2899
CNY 2.4953
you tube
mobile version

Смяна на властта в Истанбул

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смяна на властта в Истанбул

mail11:45 | 24.06.2019прегледи 936 коментарикоментари 0


Председателят на Висшата избирателна комисия (ВИК) на Турция Сади Гювен оповести днес резултатите от повторението на изборите за кмет в Истанбул, съобщи турската телевизия НТВ.
Екрем Имамоглу от Народнорепубликанската партия (НРП) получи подкрепата на 54,21 на сто от избирателите в мегаполиса, за Бинали Йълдъръм от Партията на справедливостта и развитието (ПСР) са гласували 44,99 процента от гласоподавателите, посочи Гювен. За кандидата за кмет на Истанбул Недждет Гьокчънар са гласували 0,55 процента от избирателите, а за Мустафа Илкер Юджел - 0,17 процента.
Той уточни, че за Имамоглу са гласували 4 741 868 избиратели, а за Йълдъръм 3 935 453 гласоподаватели.
Броят на невалидните бюлетини е бил 178 599, посочи Гювен. Избирателната активност по време на повторните избори за кметското място в турския мегаполис е била 84,39 на сто.

Припомняме, че в неделя малко след обявяването на първите резултати Йълдъръм призна изборната си загуба, като заяви, че Имамоглу води в надпреварата и поздрави опонента си за очевидната победа. „Ще помагам с каквото мога за благото на Истанбул“, заяви Йълдъръм. Гражданите на турския мегаполис застанаха повторно пред урните, за да изберат кмет, след като резултатите при предишния вот бяха отменени.

--------------

Местните избори в Турция на 31 март показаха, че управляващата партия на президента Реджеп Ердоган остава най-популярната като цяло, но тя претърпя шоково поражение в Истанбул и загуби и столицата Анкара. За първи път от 25 години насам, нито Истанбул, нито Анкара са под контрола на Партията на справедливостта и развитието или на нейните предшественици. В открита битка се изправиха опозиционният кандидат Екрем Имамоглу и Бинали Йълдъръм, кандидатът на Народния алианс и бивш премиер на Ердоган.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg