EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Смолян – електропастири срещу мечки

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смолян – електропастири срещу мечки

mail17:30 | 01.10.2012прегледи 890 коментарикоментари 0


В рамките на националната система за мониторинг на кафявата мечка предстои мащабно обследване на популацията на вида в периода 22 октомври – 11 ноември 2012 г. Това беше решено на заседание на Националната комисия по Плана за действие за кафявата мечка в България с участието на експерти от МОСВ, ИАОС, МЗХ, СДП «Балкани», Националния природонаучен музей, БАН, Ловно-рибарския съюз.
Целта на обследването е да се определи числеността и разпространението на популацията на кафява мечка на територията на Стара планина, Средна гора и Западни Родопи. Изследването ще се проведе на два етапа в посочения период, всеки с продължителност от три дни. Участие ще вземат служители на МОСВ, РИОСВ, ИАОС, дирекциите на националните паркове, научни организации, представители от НПО и доброволци. Според методиката за мониторинг на вида най-подходящият период за провеждане на мониторинг на мечки е краят на месец октомври.
По време на заседанието МОСВ информира националната комисия за нанесените щети от кафява мечка през 2012 г. и изплатените обезщетения: в сравнение с периода от 2009 – 2010 г. случаите на нападения от мечки са намалели повече от два пъти благодарение на предприетите от МОСВ действия. По инициатива на министър Нона Караджова МОСВ въведе практиката да разработва съвместно с Изпълнителната агенция по горите и неправителствени експерти годишен план за управление на популацията на кафява мечка в страната, който да подпомогне местните власти в районите с меча популация с конкретни дейности за намаляване на щетите върху животни и пчелини и минимизиране на риска от инциденти с хора.
Общо 180 електропастира са раздадени безвъзмездно на стопаните основно от Смолянска област. Проверка на място, проведена през август т.г., установи, че около 60 от тях не са монтирани, а 4 дори не са взети от РИОСВ – Смолян. Проверката показа също, че няма нито един случай на проникване на мечка в стопанство или пчелин след поставяне на електропастир, което доказва, че тази мярка е ефикасна.
За да мотивира стопаните да използват доставените електропастири, МОСВ предприема следните мерки: на стопани, които са получили електропастири и не са ги монтирали, не се изплащат щети; освен това договорите им за ползване ще бъдат прекратени, а електропастирите иззети и предоставени на други нуждаещи се.


 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157