EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Смолян: Пандемията не спря проектите

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Смолян: Пандемията не спря проектите

mail17:05 | 29.12.2020прегледи 720 коментарикоментари 0


Ограниченията по време на пандемията от новия коронавирус не отклониха приоритетните за област Смолян проекти. Това отчитат от областната администрация в Смолян, обобщавайки данните за развитието на региона през отминаващата 2020 г. В месеците на епидемия продължи изграждането на ГКПП "Рудозем-Ксанти", с чието отваряне се свързват плановете за стимулиране на икономиката в областта, според Недялко Славов, областен управител. Той прогнозира, че пунктът ще бъде завършен през 2021 г., а според ангажиментите на гръцките партньори през следващата година ще е готов и подходният път на тяхна територия. За област Смолян, освен човешки живот, ковидепидемията струва милиони левове преки загуби за туристическата индустрия и непланирани допълнителни разходи за бизнеса, за да се спазят мерките за ограничаване на заразата. Заетостта в областта бе съхранена с въведената от държавата мярка "60/40", посочва Недялко Славов.
Самото изпълнение на инфраструктурни обекти също е част от стабилизиращите мерки, които не допуснаха повишаване на нивото на безработицата. Това бе годината на най-значимите инвестиции в областта, смята областният управител. Най-важната от тях, определяна като условие за стимулиране на местния бизнес, е именно изграждането на ГКПП "Рудозем-Ксанти". Строителните дейности по мащабния проект започнаха през януари и темповете не бяха повлияни от ограниченията по време на епидемията. Изграждат се подходният път, административните сгради, в които ще бъдат настанени офисите на българските и гръцките контролни органи, паркинги, обслужваща комуникационна инфраструктура.
С перспектива за откриване на бъдещия граничен пункт през 2021 г., от Агенцията "Митници", след конкурси, вече са назначени 15 митнически инспектори, които се предвижда да поемат митническия контрол на ГКПП-Рудозем. През следващата година предстои обявяването на конкурси за още около 70 нови работни места в "Гранична полиция" и НАП, свързани също с пункта.
Инвестициите в пътна инфраструктура според Недялко Славов са важни за облика и достъпността на планинската област. През 2020 г. се работи по проектите Смолян-Девин- Кричим и Средногорци-Рудозем, а над 80 млн. лв. от бюджета на АПИ се влагат в изпълнението на ключови за областта пътни участъци. Възложени са за цялостна рехабилитация близо 70 км от трасетата Доспат-Гоце Делчев, Соколовци- Момчиловци-Петково, Средногорци-Рудозем-границата, Загражден-Давидково-Оряховец, Петково-Баните-Стояново, Средногорци-Върбина-Ардино, Бял извор-Неделино-Златоград.
Началото на изпълнението на проекта за втори воден цикъл на Смолян също е сред важните инвестиции, които според Недялко Славов ще подобрят качеството на живот в областния град.
Туризмът в Смолянска област е най-засегнатият сектор от икономическите последици от пандемията, по оценка на областния управител. След загубите, претърпени от туристическия бизнес заради по-ранното приключване на скисезона през март, хотелиерите в Смолянско отчитат известно стабилизиране през летния период и възстановяване на потока от туристи. Важна подкрепа за заетите в сектора е мярката "60/40", запазила част от работните места в хотели и в заведения. Началото на новия скисезон и пускането в действие на лифтовете в Пампорово през декември, според хотелиерите, е свързано с оптимистичните прогнози, че епидемията ще се овладее в следващите месеци. Ваканционният бизнес в планинската област разчита главно на български туристи за скисезона, компенсирайки отлива на чуждестранни клиенти след поредния локдаун. Първи почувствал загубите заради епидемията, туристическият бранш се адаптира най-скоростно към изискванията за безопасност и новият зимен сезон стартира по-уверено, имайки опита от затворените заведения и хотели при първите случаи на коронавирус през март.
Известен спад в производството заради пандемията се наблюдава и по отношение на някои фабрики за бутилиране на минерална вода, а ръст - при производители на козметика.
Рудодобивът като стратегически за областта отрасъл се стабилизира към края на годината, загърбвайки първоначалните отрицателни последици от пандемията. Нестабилността на пазара на метали след началото на ковидепидемията доведе до намаление на цените на оловото и цинка, което бе неблагоприятно за ГОРУБСО-Мадан, обясняват от ръководството на минното дружество. След началния спад цените отново тръгнаха нагоре, от август досега са увеличени с около 15-20 процента и вече са относително стабилни, уточнява Сергей Атанасов, директор на ГОРУБСО-Мадан. Според него последиците от пандемията само са забавили дългосрочните планове на дружеството, но до закриване на работни места не се е стигнало. Инвестициите на ГОРУБСО-Мадан през 2020 г. се изчисляват на около 4-5 млн. лв., а за следващата година са предвидени близо 6.5 млн. лева.
Бъдещият ГКПП "Рудозем-Ксанти" се свързва с плановете на областта и за 2021 г., когато се очаква да бъде пуснат в действие. Отварянето на пътя към Гърция ще зависи и от темповете на изграждане на трасето от пункта към Ксанти. Прогнозите на гръцките партньори са за завършване на пътя до август.
 


Тагове: Смолян, проекти
 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg