EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметната палата отново лакей на властта

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметната палата отново лакей на властта

mail08:00 | 18.02.2014прегледи 3063 коментарикоментари 0


На 12 февруари 2014 г. БСП и ДПС внесоха законопроект за промени в Закона за Сметната палата, който предвижда Сметна палата да се върне към колективната форма на управление с ръководство от 9 души, избирани на партийно-квотен принцип. Те трябва да заменят сегашния колегиален орган, състоящ се от председател и двама заместник-председатели.

По този повод Институтът за свободен капитализъм "Атлас" отбелязва в свой анализ, че конкретни критики на дейността на Сметната палата от януари 2012 г. (когато влезе в сила новият закон), до февруари 2014 г. липсват. Аргументите, с които се обосновава бъдещата промяна, са несъстоятелни от юридическа и абсурдни от политическа гледна точка. Със свое Решение 5 от 2011 г. Конституционният съд потвърди колективния характер на Сметната палата. Твърдението пък, че „структура на Сметна палата с главен одитор начело била характерна предимно за страни с монархическа форма на управление", просто не заслужава коментар. "Очевидно е, че мотивите на законопроекта са непрофесионални и демагогски, а приемането им ще доведе не до подобряване на дейността на институцията, а до нейното партизиране.", отбелязват от института.

Управляващите не крият, че искат да върнат отменения Закон за Сметната палата от 2001 г., който даваше превес на партийно-политическото за сметка на професионалното начало в действията на генералния одитор на държавата. Това, което спестяват на обществото обаче е, че по този начин в Сметната палата ще влязат партийни секретари, а тя самата ще възстанови статута си на лакей на управляващите и на орган за репресии срещу политическите им противници, смятат експертите от института.

Предложените промени предвиждат премахване на изискванията за специализиран, свързан с одита стаж, на членовете на палатата. Вече ще е достатъчно те да имат 10-годишен общ юридически или икономически стаж, а председателят - 15-годишен общ стаж. Законопроектът премахва като одитни ръководители и директорите-професионалисти, за които сега действащият закон изисква 7-годишен специализиран опит.

Ето още от анализа:" Възстановяването на териториалните подразделения на Сметната палата ще позволи на одитираните кметове, областни управители и други местни феодали, сами да си пишат докладите с „квалифицираната помощ” на изцяло зависимите от тях местни одитори. Това ще превърне „новата“ Сметната палата в ерзац на комунистическия Комитет за държавен и народен контрол, а нейният нов председател – в наследник на Георги Атанасов, който преди да стане последния комунистически премиер на Народна република България, оглавяваше именно Комитета за държавен и народен контрол.

С новите изисквания за заемане на поста сегашното парламентарно мнозинство прави поредният „закон за наш човек“. Този човек най-вероятно ще е сегашният председател на Бюджетната комисия в парламента Йордан Цонев. Начинът, по който се осъществява бъдещето му ново назначение, повтаря в детайли действията на управляващите при назначението на Делян Пеевски за председател на ДАНС."


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg