EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметната палата: 8 министерства проблемни

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметната палата: 8 министерства проблемни

mail15:00 | 14.11.2011прегледи 532 коментарикоментари 0


Сметната палата е заверила с резерви финансовите отчети за 2010 г. на над 27% от бюджетните предприятия – министерства, ведомства, общини и др. На МЗХ пък е отказала да завери финансовия отчет. 8 министерства са със заверени финансови отчети за 2010 г., но с резерви. Сред тях са МС, МВР, МОСВ, МО, МТИТС, МТСП, МФВС и МВнР. Резерви към отчетите и на НРС и НСО, 29 общини и 8 ВУЗ-а има Сметната палата. Според Закона на Сметната палата ведомството изготвя становище за заверка на финансовите отчети в 4 възможни варианта. Най-доброто е становището за заверка без резерви, има и становище с обръщане на внимание, заверка с резерви и най-лошото е отказ за заверка. За 2010 г. от Сметната палата са проверили 172 бюджетни организации, от тях 42 са министерства, 94 общини и 36 ВУЗ-а. Отчетът бе представен от председателя на Сметната палата проф. Валери Димитров. Той посочи, че и в предходни години процентът на институциите, чиито отчети са заверени със сериозни резерви също не е бил по-нисък.
Димитров каза, че Сметната палата от години не е постановявала отказ от заверка на министерство. Отчетите на земеделското ведомство са били заверявани в предишните две години с резерви. Проф. Димитров припомни, че основният проблем в МЗХ е липса на отчетност за хидромелиоративните съоръжения, които са огромни по стойност. Това са язовири, корита на реки и др.. които не са инвентаризирани и не са остойностени. "Там е имало и престъпна дейност, и умишлено изтриване на цялата база данни за тези активи. В момента никой не знае колко са те и на каква стойност възлизат. Затова е необходима инвентаризация", посочи председателят на Сметната палата. Той заяви, че земеделският министър е поел отговорността до средата на следващата година този процес по осчетоводяване не приключи. Има образувано наказателно производство.
В министерствата, чиито финансови отчети за 2010г. са приети с резерви пък проблемът основно е в това, че не са заприходени активи и липсва инвентаризация в 28-те областни администрации. Така е и с отчета на Министерски съвет, например. За МВР също основната слабост в отчета е това, че не е правена пълна инвентаризация на активите и пасивите на министерството. Проф. Димитров обаче посочи, че липсата на такава инвентаризация като цяло изкривява картината на финансовото и имущественото състояние на бюджетната организация. Ако пък ръководителите на тези организации не обръщат сериозно внимание на отчетите, професорът смята, че това е лош знак за това как се управляват публични пари. Тази година за първи път ще има публичност на годишните финансови отчети. Ще се оповестят докладите на сайта на Сметната палата.
Според закона, по своя преценка министърът на финансите има правомощия да ограничи финансирането на провинилото се ведомство и дори да блокира сметките му. Досега обаче никой финансов министър не е прилагал подобна санкция, въпреки че подобна възможност има от десетилетия. Всъщност, противно на очакванията и отчетът на министерството, ръководено от Финансист номер 1 – министър Симеон Дянков също не е заверен от одиторите без резерви. Одитът на финансовото министерство е заверен с обръщане на внимание. Само 25 са бюджетните организации, чиито отчети са разписани от одиторите без резерви. Те са 9 висши учебни заведения, 7 общини и 9 ведомства. Сред институциите, чиито отчети са заверени без резерви от одиторите е и този на Конституционния съд. /БГНЕС

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg