EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Сметка за вода = 2 кг свинско месо

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Сметка за вода = 2 кг свинско месо

mail07:40 | 28.03.2013прегледи 1160 коментарикоментари 0


Ива Стойкова
60% от софиянци не знаят каква е цената на кубичен метър вода. Също толкова не са наясно с месечната си сметка, а около 50% не могат да кажат колко литра се подават на кубичен метър вода. Това са данни от проучване на „Софийска вода” АД. Месечната сметка за вода на софиянци се равнява на 2 килограма свинско месо средна цена или на 4 големи сандвича McDonald’s. Средната сметка за телефон е два пъти по-висока от тази на водата, десет пъти по-скъпо плащат клиентите на „Топлофикация София”. От деветте най-големи града в България, средната цена на водата в София е с около 30% по-ниска. Добра оценка на работата на дружеството дава публикуваният наскоро доклад на Световна банка, който оценява състоянието на ВиК сектора в България. Според обобщените резултати от прегледа на 51 ВиК оператори, по скалата за оценяване от 1 до 5, Световна банка дава 3,75 на "Софийска вода" при средна оценка 2,78 за останалите ВиК оператори.
Много или малко са 2 кг месо или четири сандвича?
Концесионерът иска увеличение на цената на водата. Споменават се около 14%. През октомври 2012 г. „Софийска вода” е подала в Общината проект на нов бизнес план за периода 2014-2018 г., на който все още няма отговор. Целта на плана е „плавна еволюция на цената”.
Няма основание за вдигане на цената е становището на столичния кмет Йорданка Фандъкова и на работна група от общински съветници, които контролират концесията към ДКЕВР.
Етиен Пети, Председател на борда на директорите и Главен изпълнителен директор на Дружеството, обаче негодува срещу регулаторната процедура у нас, каквато според него няма нито в Европа, нито в останалия свят. „Когато гражданите коментират цената на водата, те трябва да знаят, че тя се определя от ДКЕВР, а инвестициите във водния сектор - от Столична община. Получава се така, че два регулаторни органа определят два компонента от едно и също нещо. Цената трябва да представлява баланс между оперативни разходи, показатели за качество и инвестиции. Скъсана е връзката между ключовите показатели за качество на услугата и инвестиционната програма, от една страна, и цената на водата – от друга страна, смята концесионерът.
Загубите на вода
В момента делът на загубите на вода на територията на Столична община е 53,4%. Според „Софийска вода” нереалистично е да се постигне резултат от 33% до 2016 г., както е заложено от Общината. В загубите влизат и кражбите на вода.
Загубите и нивата на загубите са заложени в бизнес плановете на дружеството, които се утвърждават отново от държавния регулатор, обясни кметът на столицата. В общината работи дирекция „Концесионен контрол”, която осъществява постоянен контрол на база на тази дейност през предходните години и са подавани редица сигнали до ДКЕВР. Подадени са два сериозни сигнала. Един от тях е именно за нивата на загубите на база, на който ДКЕВР издаде и съответно наложи санкции. Една от тях вече падна в съда. Следващата се обжалва, информира Фандъкова.
Условията в договора със „Софийска вода”, сключен преди десетина години по времето на кмета Стефан Софиянски, е твърде неизгоден за общината, категорична е настоящият градоначалник. При две последователни санкции от страна на ДКЕВР обаче договорът може да бъде развален.
Етиен Пети отрече да е оказван натиск концесионерът да напусне България. Неговото мнение е, че „Софийска вода” трябва да остане частна и „ще е беда, ако управлението се поеме от общината или държавата”.
Одити и амбиции към „Топлофикация”
Етиен Пети изрази недоволството си спрямо прекомерните проверки в дружеството - наскоро са извършени 8 одита в рамките на две седмици. Компанията е прозрачна, но непрекъснатите одити спират работата ни, посочи главният изпълнителен директор на „Софийска вода”.
Аз държа да се изпълнява договорът, за което разбира се осъществяваме и много строг контрол. В България важат българските закони. Те предполагат контрол и контрол се осъществява на всички търговски дружества. Мисля, че крайно време е всички, не само монополистите, но най-вече монополистите да разберат, че те биха могли да печелят само, ако работят в полза на клиентите. И разбира се да печелят разумно, контрира кметът Фандъкова.
От друга страна, „Веолия вода” направи сериозна заявка. Компанията изтъкна опита си в топлоснабдяването и би поела ангажимент за две години „Топлофикация София” да стане ефективно работещо дружество.
Твърде несериозни са нещата, които бяха казани, а в същото време ситуацията е твърде сериозна. Очевидно не беше добре информиран господин Пети или просто така каза малко повече неща, отколкото мога лично аз да приема, лаконична бе Йорданка Фандъкова.
Неплатените сметки
65 млн. лв. са задълженията към „Софийска вода” към момента. От тях 5 млн. лв. е т.нар. общински дълг - общински наематели, детски градини, чешмички и др. Длъжник №1 е дружество „Врана” към Министерство на земеделието и храните, което не е платило над 1 млн. лв. Казусът е предаден в съда и това е причината Дружеството да не може да предприеме спиране на водоснабдяването.
89% от длъжниците са домакинства. Най-много са те в кварталите Люлин и Младост, но също и в центъра на столицата.
Липсата на ресурс затруднява изпълнението на заложените цели, коментира ръководството на концесионера.
Инвестициите
В момента „Софийска вода”, по официални данни на дружеството, изпълнява своята инвестиционна програма за периода 2009-2013 г. Тя е на обща стойност 240 млн. лева. Цената на ВиК услугите обаче изостава с 20% от заложеното в бизнес плана за периода 2009 -2013 г. За миналата година е отчетено преизпълнение от 2 млн. по инвестиционния план. 45,8 млн. лв. са инвестициите през 2011 г.
С тази цена според Общината е напълно възможно да се изпълни инвестиционната програма в размер на малко над 50 милиона лева за 2013 г. за подмяна на водопровод и изграждане на канализация. „Досега за 5 години сме изградили малко над 80 км канализация, а само за тази и следващата година предстоят около 80 още, но това не освобождава по никакъв начин концесионера от неговите ангажименти по договор”, коментира пред националната телевизия Фандъкова.
„В гаража на дружеството няма ферарита и луксозни автомобили, а само коли, които са предназначени за премахването на аварии. Изнесените и разпространени в медиите данни за подобни инвестиции не отговарят на истината, подчерта Етиен Пети. През 2012 г. са закупени 20 автомобила, от които 4 са багери, а 2 са предназначени за канално почистване.
Постиженията
Общо 41 резултата обобщава водното дружество за 2012 г. Основните са намаляване на загубите на вода с 3% или 16 млн. куб. метра за двугодишен период, увеличаване с 33% производството на биогаз, подобряване ефективността на Пречиствателна станция за отпадни води "Кубратово" само за два месеца. "Софийска вода" произвежда биогаз от отпадъчните води на столичани именно в „Кубратово”. С 8% по – малко жалби постъпват в дружеството. Компанията е свила оперативните си разходи на годишна база с 1.6%, като в това число е включен и инфлационният индекс от 3.6%.
Наследството
„Софийска вода” АД е създадена през октомври 2000 г. по силата на 25-годишен Договор за концесия. Чрез него Столична община преотстъпва на дружеството експлоатацията и поддръжката на ВиК системата в София.
Акционерният ни капитал е разпределен между Столична община (22.9%) и френската компания „Веолия вода”С.А.(общо 77.1% от акциите).
„Софийска вода” не е собственик, а концесионер на ВиК активите – те са публична общинска собственост. Всички новоизградени съоръжения с инвестициите на дружеството също принадлежат на града.
 


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg