EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

С.Македония ще разшири земеделските си програми

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

С.Македония ще разшири земеделските си програми

mail15:40 | 26.06.2023прегледи 784 коментарикоментари 0


Ние сме от младите политици в Северна Македония и предпочитаме да се фокусираме върху взимането на решения, върху действията, да влагаме енергията си, за да създаваме по-добри условия на живот, да си сътрудничим с останалите страни и конкретно с България. Има много възможности занапред, ако не съсредоточаваме вниманието върху историята, а върху практическите въпроси, свързани с това, как да разширяваме сътрудничеството си и да създаваме по-добри възможности за следващите поколения, младите хора и гражданите на двете страни.

Това каза министърът на земеделието, горите и водното стопанство на Северна Македония Люпчо Николовски по време на третия ден от форума "Зелена седмица 2023" ("Green Week 2023"), посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите. Организатори са dir.bg и 3E News, а БТА е медиен партньор.

Николовски разказа повече за инициативата "Отворени Балкани", чийто фокус през следващите 2-3 години ще бъде премахването на всички препятствия между България и Северна Македония. По думите на земеделския министър  за последните две години на инициативата са отбелязани няколко постижения, като увеличение на търговското сътрудничество между Република Северна Македония и Сърбия с повече от 25 на сто за 2022 г. Същевременно вносът от Сърбия към Република Северна Македония се е повишил с 14 на сто. "Същото важи и по отношение на търговския ни обмен с Албания", посочи Николовски.

Той допълни, че страната му би искала да продължи по този път, като се организират големи събития в Белград и Скопие: през есента - панаир на храните, друг, посветен на продоволствената сигурност, а в Белград ще се проведе изложение на вина. "Като правителство ще продължим да подкрепяме процесите по инициативата, за да улесняваме сътрудничеството помежду си. Това ще облекчи и процеса на преговорите за присъединяване към Европейския съюз", сподели земеделският министър на съседите ни.

Николовски разказа, че в края на 2022 г. в Скопие са приели национален план за производството на храни със съответните мерки и действия за стабилизиране на националното производство и увеличаване на производството на важни хранителни стоки.

Друга цел, която имат в Северна Македония, е да разширят наличните земеделски програми. "Създадохме фонд за интервенции през 2022 г. с цел подпомагане на всички земеделски производители. Подпомагаме ги, като субсидираме цената на торовете, защото знаете, че те значително се повишиха", обясни аграрният министър.

По тази мярка властите на Република Северна Македония са заделили около 10 млн. евро, така че да поемат около 40 на сто от цената на торовете.

"Що се касае до достъпа до храни, ситуацията е по-сложна. Имаме висока инфлация при храните, почти 20 процента. Успяхме да намалим стреса от това чрез въвеждането на определени политики и да стабилизираме цените", коментира Николовски. Той допълни, че в момента се работи върху система за мониторинг на цените на храните, за да може да бъдат предотвратени евентуални проблеми за в бъдеще.

По думите му благодарение на отговорното поведение на земеделските производители и партньорството с други държави от региона, е увеличено производството на пшеница, слънчогледово олио, ориз, както и износът на тютюн, който е много важна култура за Р Северна Македония. "Очакваме и тази година да получим добри приходи от износ на тютюн, повече от 150 млн. евро", каза аграрният министър.

Република Северна Македония е увеличила и износа на вино, като през 2022 г. той е бил на стойност повече от 70 млн. евро.

Николовски подчерта, че продоволствената сигурност остава много важен въпрос и в Скопие работят както в средносрочен, така и в дългосрочен план, за да я гарантират. "Говорим за засилен мониторинг върху цените на суровините, прозрачност на пазарите и отговор чрез политики за осигуряване на продоволствена сигурност", допълни той.

По думите му властите на страната искат да създадат система за предоставяне на излишните храни и ще започнат програма за предоставяне на пресни плодове и зеленчуци на училищата. През 2022 г. е започнал такъв проект, в който са се включили 350 училища от цялата страна. Аграрният министър заяви, че тази година ще се продължи с двойно по-голям бюджет, закупувайки плодове и зеленчуци от местни производители, като по този начин те също ще бъдат подпомогнати.

"Провеждаме и структурна реформа, особено що се отнася до управлението на поземления фонд. Ние сме лидери в региона по отношение на консолидацията на земеделските земи", посочи Николовски.

По думите му друг фокус за Република Северна Македония е модернизацията на селското стопанство със съответните мерки за подпомагане на младите земеделски производители, на жените от селските райони. Подкрепата за малките земеделски производители също търпи промени, като има програми за директни плащания от бюджета на обща стойност повече от 150 млн. евро годишно, както и различни мерки за насърчаване на инвестициите в Програмата за развитие на селските райони. "Фокусът на вниманието ни през последните години е подпомагането на малките семейни бизнеси. Имаме 200 нови винарни, 800 нови земеделски производители. Създаваме специални програми, чрез които предоставяме безвъзмездна помощ за инвестиции, така че да могат да започнат производство от благоприятна позиция", каза аграрният министър.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 1039