EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Слънчево затъмнение + видео + $700 млн. щети

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слънчево затъмнение + видео + $700 млн. щети

mail11:40 | 22.08.2017прегледи 19802 коментарикоментари 0


Пълно слънчево затъмнение настъпи първо над тихоокеанското крайбрежие на САЩ. Под аплодисментите и възгласите на множеството наблюдатели Слънцето се скри напълно зад Луната в северозападния щат Орегон точно в 10.16 ч. (20.16 ч. българско време, вчера) - повече от един час след началото на частичното затъмнение. В течение на повече от два часа през деня редкият природен феномен ще може да бъда наблюдаван в още 13 щата до източното крайбрежие на САЩ.

Голямото слънчево затъмнение вчера на по-голямата територия на САЩ нанесе щети за над 700 млн. долара само от загуба на работно време, показват предварителните изчисления на консултантската компания Challenger, Gray & Christmas, базирана в Чикаго и специализирана в подпомагането на кариерното развитие, цитирани от „Уолстрийт джърнъл".

Във вчерашния работен ден около 83 процента от американците бяха на работните си места, когато луната закри слънцето, според статистиката на бюрата по труда в няколко щата Орегон, Айдахо, Уайоминг, Тенеси и Южна Каролина. Всички те са загубили най-малко 20 минути от работното си време, за да се подготвят да наблюдават природното явление, което в апогея си е продължило средно около 24 минути. За последно подобно слънчево затъмнение, преминало през по-голямата територия на САЩ, е било факт в далечната 1918 година.

Загуби ще претърпят и енергийните компании, които управляват фотоволтаични централи, тъй като слънцето за тях липсваше напълно и частично от 9 до 12 часа в петте щата, в резултат на което по предварителни разчети са загубени около 6 гигавата електроенергия, необходима за захранването на 6 милиона жилища.

Ако се оцени влиянието на слънчевото затъмнение над цялата страна, то липсата за различен период от време на слънцето, причини недостиг на електроенергия за около 8 милиона жилища.

В същото време туристическата индустрия е спечелила десетки милиони долари. По предварителни данни на USA Today, в град Нешвил, където затъмнението е било на 100 процента, са пристигнали около 75 хил. човека, които са изхрачили общо около 20 млн. долара. Южна Каролина също отчита нарастване с около 43 милиона долара на приходите от посетилите 100 хиляди души източния щат. Около 400 хил. души са посетили столицата Сейлъм на щата Орегон, а около 350 хиляди са били гостите в югоизточната част на щата Айдахо.

Ново проучване на фирмата OfficeTeam непосредствено преди слънчевото затъмнението установи, че природното явление бледнее по разходи в сравнение с всички останали разсейвания и загуби за трудовия процес. Освен че отговарят на лични имейли и на текстове на смартфони, онлайн пазаруване и гледане на спортни събития, трудещите се изразходват около 42 минути за вършенето на други лични задачи. Това се равнява на 8 часа седмично или на близо 15,5 млрд. долара загуба на производителност.


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Новите пенсионери през 2023

15:05 | 04-03-24 | 897