EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

"Слънчев бряг" сезонът по-силен от всякога

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

"Слънчев бряг" сезонът по-силен от всякога

mail18:00 | 27.09.2012прегледи 627 коментарикоментари 0


Галя Тенева, БТА
Летният сезон в курорта "Слънчев бряг" може да бъде оценен като по-силен от няколко години насам. След доста слабото и тромаво начало през май, следващите три месеца - юни, юли и август бяха по-силни от предходни години, а и септември също  даде добри резултати и задоволителна заетост на хотелските бази. Това каза Елена Иванова, председател на Управителния съвет на "Съюз на собствениците"- Слънчев бряг. Изказването тя направи по повод Международния ден на туризма - 27 септември.
По думите й очакванията са за добър ръст. Окончателни резултати с цифри и цялостна оценка на летния туристически сезон в курорта "Слънчев бряг" според Иванова биха могли да се направят в края на месец октомври, след приключване на чартърните програми на туроператорите. За съжаление, преди години хотелите работеха и след 5 октомври. Нужно е да се наблегне повече на рекламата, на "крилата" на сезона, да се помисли за съвместни действия на държавата и туроператорите в посока неговото удължаване, препоръчва експертът. За целта биха могли да се използват  пенсионните фондове от западноевропейските държави, а също така и да се организират спортни мероприятия в комплекса. Ако подобнипрограми заработят в бъдеще, резултатите ще се увеличат, допълни Иванова.
Предимно чужди туристи с ранни записвания са почивали в т. нар. междинен сезон, който настъпи в края на август и началото на септември. През това време цените са  по-ниски с около 20-30 на сто в сравнение с юли и началото на август. Засега гостите с по-богат опит в навременното резервиране са предимно чужденци, но се надявам, че и българите, планиращи по-рано ваканциите си ще се увеличават, заяви Иванова.
Значителен дял това лято заемаха туристите от Русия, Украйна, Молдова. Курортът "Слънчев бряг" бе предпочитан от англичани, ирландци, германци, израелци, румънци, както и от Централноевропейските държави - Унгария, Полша, Чехия, Скандинавските страни. Прогнозата на хотелиерите е, че "Слънчев бряг" през Лято 2013 отново ще е най-посещаваният и най-харесваният от чуждестранните и от българските туристи. На въпрос след атентата на бургаското летище, туризмът е претърпял загуби и негативи, Иванова отговори, че последиците не са били съществени. Веднага след атентата имаше отказани почивки, но предимно от по-млади израелски туристи, докато възрастните гости продължаваха да идват и никой от тях не се отказа. Според мен терористичният акт не повлия съществено върху развитието  на сезона, но разбира се, в чисто човешки план ефектът бе шоков за всички - както сред туристите, така и сред туроператорите и хотелиерите, каза Иванова.

Тя посочи, че през тази година хотелиерите в "Слънчев бряг", членове на Съюза, са направили предложения за промени в Закона за туризма, като основното сред тях било да се дефинира статута на националните курорти извън населените места. Създаването на отделна, специална наредба за статута на селищата с национално значение, ще дефинира правилата за тяхното управление и експлоатация, смятат от бранша. По този начин ще се сложи край на конфликтите, произтичащи от нерешени с години проблеми, като обществен ред, шум от откритите заведения, трафик и т.н., заяви Иванова.
По повод на Световния ден на туризма, Иванова отправи своите поздрави към всички, посветили своя бизнес на туристическата индустрия и към институциите, работещи пряко за развитието и усъвършенстването му.

 

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg