EUR 1.9558
USD 1.8361
CHF 2.0130
GBP 2.2896
CNY 2.5369
you tube
mobile version

Слух за нов многомилиарден кошмар в Societe Generale, банката отрича

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Слух за нов многомилиарден кошмар в Societe Generale, банката отрича

mail18:06 | 28.04.2009прегледи 859 коментарикоментари 0


Risk1Френската банка Societe Generale може да отчете нови загуби между 5 и 10 млрд. евро заради рискови инвестиции. Това пише в днешния си брой в. Liberation, информация, която финансовата институция отрича „категорично“, съобщава АFP.
„Съвсем дискретно и добре прикрито сред приложенията към счетоводните отчети, банката признава за поредно фиаско за около 5 млрд. евро“ след скандала с брокера Жером Кервиел, който доведе до щети за 4.9 млрд. евро, коментира всекидневникът.
„Societe Generale категорично отрича твърденията на Liberation, се казва в съобщение на банката.
Вестникът допълва, че „дори и до днес банката да е отчела само 1.2 млрд. евро загуби, крайната сметка може да покаже -10 млрд.“.
От своя страна, Societe Generale твърди, че изданието „бърка загубите и размера на прехвърлените активи през 2008 на подразделението за управление на активи към самата банка“. Загубата преди данъци на въпросното подразделение за 2008 възлиза на 258 млн. евро и „нямат никакво отношение с това, което твърди вестникът“.
От изданието обаче казват, че са се обърнали за коментар към финансовата институция, която „не отрича никой от основните изложени факти“. Според вестника за тази „колосална загуба“ е отговорен „цял един отдел от подразделението за управление на активи, наречен SGAM Alternative Investments (AI)“.
Този отдел бил „оставен свободно да спекулира“ и е увеличил „рисковите инвестиции в това, което наричаме структурирани продукти“.
Ако „в момента никой не е обвинен в някакво престъпление“, шефовете на Sociele Generale са дали нареждания „да се вкара ред“ в това подразделение, чиито „основни ръководители са били директно уволнени или предстои да бъдат“.
Според изнесената информация, възползвайки се от голямата си независимост в структурата на банката, двама души били узурпирали контрола над подразделението: Филип Брос и Филип Колас, като за втория се твърди, че е близък до президента на групата Даниел Бутон.
Вестникът твърди, че подразделението ще бъде преструктурирано и част от него продадена на Credit Аgricole. “Може да бъдат уволнени стотици в рамките на социален план, който ще бъде започнат до няколко месеца“.
В писменото си опровержение от Societe Generale не коментират това твърдение
В края на януари Credit Agricole и Societe Generale обявиха създаването на обща компания за управление на активи, 70% от които се държат от първата банка.


 
 
 
Още от рубриката
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg