EUR 1.9558
USD 1.8323
CHF 2.0113
GBP 2.2729
CNY 2.5284
you tube
mobile version

Служители и финансови манипулации

АБОНАМЕНТ ЗА НОВИНИ [X]

Въведете Вашият e-mail адрес, за да получавате най-важните новини на EconomyNews за деня на своята електронна поща.
E-mail
 

Служители и финансови манипулации

mail13:45 | 14.05.2013прегледи 659 коментарикоментари 0


Един от всеки петима служители знае за извършени финансови манипулации в собствената си компания през последните 12 месеца, отбелязва проучване на "Ърнст и Янг" сред 3 469 служители в 36 държави в регион Европа, Близкия Изток, Индия и Африка (EMEIA). Проучването е направено в последните два месеца на 2012 година по телефон, онлайн или в лични срещи от Агенцията за пазарни проучвания Ипсос. Изследването показва още, че 42% от директорите, членове на управителни съвети, и висшето ръководство на фирмите знаят за нередности във финансовата отчетност на компанията им, а 57% вярват, че подкупите и корупцията са широко разпространени в тяхната държава.
На ниво управителен съвет и висш ръководител повече от 40% от анкетираните заявяват, че продажбите и разходите в компанията им се манипулират. Проучването установява също така, че 38% от всички анкетирани вярват, че компаниите в юрисдикцията им надценяват финансовите си резултати от дейността.
Почти половината анкетирани в бързо разрастващите се пазари са съгласни, че компаниите в техните държави често представят погрешно финансовите резултати от дейността си, в сравнение с 29% от анкетираните в централите в Западна Европа. Дейвид Стълб, глобален ръководител на практиката на "Ърнст и Янг" за Услуги по разследване на измами и спорове, заявява: "Имайки предвид сегашните предизвикателни пазарни условия, компаниите са изправени пред непрекъснат натиск
да отговарят на очакванията за растеж и печалби. В тази среда, някои се поддават на неетично поведение".  Проучването показва, че рисковете от неподходяща отчетност се съчетават с неетичната стопанска среда. Петдесет и седем процента от всички анкетирани вярват, че подкупите и корупцията са широко разпространени в страната им, като този процент нараства до 67% на бързо разрастващите се пазари. Съотношението, обаче, спада до 26% сред онези, които чувстват, че е обща практика да се използват подкупи за спечелване на договори в собствения им отрасъл.

Според "Ърнст и Янг" проучването разкрива тревожна тенденция, че служителите виждат ширещи се практики за подкупи и корупция в собствената им държава, но не отчитат това като риск за собствения им бизнес или отрасъл. Изглежда резултатите казват: "Всички други го правят, но не и аз или моята компания", пише в анализа. Шестдесет процента от директорите и висшите ръководители вярват, че компанията им би подкрепила хора, които докладват случаи на подозрения за измама, подкуп или корупция, докато едва 34% от останалите служители са съгласни с това твърдение.

 


 
 
 
Коментирай
 
Име:

E-mail:

Текст:

Код за
сигурност:

Напишете символите в полето:




 
БЮЛЕТИН НА EconomyNews.bg

Трейлър на руския игрален "ВЫЗОВ", заснет в Космоса

13:39 | 03-09-23 | 4157